Πώς υποδέχεται η αγορά τις εκλογές

Πώς υποδέχεται η αγορά τις εκλογές

Φόβοι για μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα, νέα εσωτερική «στάση πληρωμών» και αβεβαιότητα συνθέτουν το σκηνικό των πρόωρων εκλογών.

«Μουδιασμένη» είναι η αντίδραση της αγοράς στις πρόωρες εκλογές της κυβέρνησης. Τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση, οι εκλογές αυτές δε διασφαλίζουν απόλυτα τη λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι στην οικονομία δημιουργούνται και πάλι συνθήκες ασφυξίας. Τα όποια σχέδια για επενδύσεις παγώνουν, η επιχείρηση επιστροφής των καταθέσεων ανατρέπεται, ενώ αναμένεται νέος γύρος «στάσης πληρωμών», αφού κατά παράδοση, στην προεκλογική περίοδο ατονεί η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι.

Έτσι εκτιμάται ότι τα έσοδα, που στο επτάμηνο εμφάνισαν μείωση 13,4% εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ενώ πλέον θα φθάσουμε στο εννεάμηνο με την οικονομία σε συνεχιζόμενη ύφεση.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν έτι περαιτέρω τους δημοσιονομικούς στόχους, έτσι ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Παράλληλα μπαίνουν «στον πάγο» τα 3 δισ. ευρώ της δόσης των 26 δισ. ευρώ για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση, ενώ οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η εκταμίευση θα γίνεται βήμα – βήμα.

Μία ακόμη συνέπεια είναι το πάγωμα της ροής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς οι πολιτικές εξελίξεις θα φρενάρουν τις διαδικασίες σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ οι επενδυτικές δραστηριότητες θα ξεμείνουν τελείως από ρευστό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε σήμερα οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας. «Ελπίζω ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή» μετά τις εκλογές, σημείωσε εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ.

Ήδη παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις νέες εξελίξεις και παράλληλα ελπίζουν ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Δεκέμβριο.
Στο σχηματισμό μίας «εθνικής κυβέρνησης» από τις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε σχετικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς σήμερα για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην αγορά και την οικονομία. Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αποδεδειγμένα, άλλωστε, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη.Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος προτρέπει τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Για είσοδο της οικονομίας σε νέο φαύλο κύκλο καχεξίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα μπαίνει σε νέες άγνωστες για το αποτέλεσμα τους, περιπέτειες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «την ώρα που η χώρα προσπαθεί να επιβιώσει, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδράσει από τις ευθύνες της. Οι εκλογές θα έπρεπε να αποτελούν την έσχατη λύση» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και συνεχίζει λέγοντας «η κοινωνία, η οικονομία, ο ιδιωτικός τομέας, εν μέσω, μάλιστα, capital controls, οδηγούνται σε εκλογές στο βωμό ενός εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος».

«Η χώρα δεν έχει άλλες αντοχές, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει νέους κραδασμούς” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ προσθέτοντας ότι πλέον η χώρα, μετά και το τρίτο, επαχθές, μνημόνιο είναι περισσότερο παρά ποτέ βουτηγμένη στα χρέη. Αντί να γίνονται κινήσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει λύσεις που δημιουργούν μεγαλύτερη ανασφάλεια, νέα ύφεση, μεγαλύτερη ταλαιπωρία στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Με σύνεση και σοβαρότητα, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και γνώμονα το μέλλον και το καλό της χώρας και όχι εσωκομματικά παιχνίδια, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου η χώρα να κάνει το άλμα προς τα εμπρός» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.