Πώς με ένα «κλικ» μπορείτε να απομακρύνετε το άγχος ή την κατάθλιψη

Πώς με ένα «κλικ» μπορείτε να απομακρύνετε το άγχος ή την κατάθλιψη

6+1 εφαρμογές που θα αλλάξουν τη διάθεσή σας.

Η αυτοκτονία της Κέιτ Σπέιντ και του Άντονι Μπουρντέν βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας πολλές συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία των ανθρώπων στη σημερινή εποχή.

Λίγες ημέρες πριν το θάνατο της Σπέιντ, μία έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε την ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, κατά τη διάρκεια της μελέτης, δεν υπέφεραν από κάποια διανοητική ασθένεια κατά τη στιγμή του θανάτου, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ψυχική τους υγεία πιθανότατα να ήταν ο κύριος παράγοντας της πράξης αυτής.

Εκτός από τις ψυχικές ασθένειες, άλλα θέματα, όπως τα προβλήματα σχέσεων, η κατάχρηση ουσιών, τα προβλήματα σωματικής υγείας, το άγχος που σχετίζεται με την εργασία ή το χρήμα, τα νομικά προβλήματα ή τα προβλήματα στέγασης συνέβαλαν στην πράξη αυτοκτονίας.

Για όσους ζουν με άγχος ή πάσχουν από κατάθλιψη, υπάρχει μια ποικιλία θεραπευτικών επιλογών για τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση της απελπισίας τους, όπως η ψυχοθεραπεία ή η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, στη σημερινή ψηφιακή εποχή, πολλοί στρέφονται στην πρόσθετη υποστήριξη που διατίθεται με ένα «κλικ», μέσω ορισμένων εφαρμογών υγείας για τη συμπεριφορά.

Ίσως μια εφαρμογή τηλεφώνου να μην μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την επαγγελματική βοήθεια, παρ’ όλα αυτά μπορεί να παρέχει μια πρόσθετη πηγή υποστήριξης και ένα εργαλείο που θα βοηθά στη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων.

Δείτε παρακάτω ορισμένες εφαρμογές που θα αλλάξουν τη διάθεσή σας:

Moodpath

H εφαρμογή Moodpath πραγματοποιεί καθημερινά ορισμένες ερωτήσεις προκειμένου να διαπιστώσει συμπτώματα κατάθλιψης στον εκάστοτε χρήστη. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους χρήστες και να τους «βγάλει» από το σκοτάδι, ενώ παρέχει περισσότερες από 150 ψυχολογικές ασκήσεις με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την ψυχική τους υγεία.

MY3

Σχεδιασμένη ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή έχουν τάσεις αυτοκτονίας, η εφαρμογή ΜΥ3 εκπαιδεύει τους χρήστες να αναγνωρίζουν τα «σημάδια αυτοκτονίας» για τους ίδιους ή τους γύρω τους. Tο MY3 προτρέπει τους χρήστες να επιλέξουν τρία άτομα από τις επαφές τους, με τα οποία αισθάνονται άνετα να συνομιλήσουν όταν δεν έχουν καλή διάθεση.

TalkLife

Ορισμένες φορές είναι σημαντικό να έχετε κάποιον να μιλήσετε που μπορεί να καταλάβει αυτό που περνάτε. Το TalkLife διαθέτει μια κοινότητα υποστήριξης από χρήστες όλο το 24ωρο. Οι χρήστες μπορούν επίσης να μοιραστούν την εμπειρία τους ανώνυμα μέσω του TalkLife. Αξίζει να σημειωθεί πως χιλιάδες άνθρωποι είναι διαθέσιμοι για να μιλήσουν στην εφαρμογή και έτοιμοι να προσφέρουν τη συναισθηματική τους υποστήριξη.

MoodTools

Το MoodTools είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει τις άσχημες σκέψεις και τα συναισθήματα της απελπισίας μέσα από μια ποικιλία εργαλείων υποστήριξης. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα ημερολόγιο σκέψεων, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους και να αναλύσουν ό,τι αρνητικό σκέπτονται. Σε συνεργασία με με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, η εφαρμογή παρέχει επίσης στους χρήστες ένα εργαλείο σχεδίου ασφάλειας, οδηγίες αυτοβοήθειας, ενημερωτικά βίντεο, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο κατάθλιψης σχεδιασμένο να παρακολουθεί τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

What’s Up

Χρησιμοποιώντας τη Θεραπεία Συμπεριφορικής Θεραπείας και τη Δεσμευτική Θεραπεία, το What’s Up βοηθά τους χρήστες να υιοθετούν καλές συνήθειες και να καταργούν όσες είναι αντιπαραγωγικές.

Headspace

Η εφαρμογή Headspace βοηθά τους χρήστες να διατηρούν τη χαλάρωση και την προσοχή τους κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ωραρίων, μέσω καθοδηγούμενων διαλογισμών. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, η εφαρμογή περιέχει «SOS συνεδρίες» για τη διαχείριση στιγμών πανικού ή σοβαρού άγχους.

SuperBetter

Πρόκεται για ένα παιχνίδι που επικεντρώνεται στην αύξηση της ανθεκτικότητας και της αισιοδοξίας. Όταν οι άνθρωποι παίζουν για 30 ημέρες το SuperBetter, η διάθεσή τους καλυτερεύει και η αυτοπεποίθηση στην επίτευξη των στόχων αυξάνεται, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Επιπλέον, το SuperBetter είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθά τους χρήστες να αποκτούν νέες συνήθειες, να δημιουργούν ισχυρές σχέσεις και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.