Πως να προσλάβετε (και να κρατήσετε) τους καλύτερους εργαζομένους

Πως να προσλάβετε (και να κρατήσετε) τους καλύτερους εργαζομένους

3 στρατηγικές για να έχετε την καλύτερη ομάδα από την πρόεδρο και διευθύντρια σύμβουλο της Hill Holliday.

της Κάρεν Κάπλαν*

Πίστευα και πιστεύω ότι μια επιχείρηση είναι τόσο καλή όσο και οι άνθρωποί της, κι αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην επιχείρησή μου, μια διαφημιστική εταιρεία της οποίας το προϊόν είναι οι δημιουργικές ιδέες.

Συχνά οι άνθρωποι με ρωτάνε πώς να ενθαρρύνουν μια κουλτούρα όπου τα άτομα όχι μόνο να παράγουν έργο, αλλά και να χαίρονται να το κάνουν αυτό. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: προσλάβετε τους κατάλληλους ανθρώπους. Και η επόμενη απάντηση είναι, αναπόφευκτα, η εξής: πώς τους βρίσκεις;

Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή, αλλά στα 30 χρόνια παρουσίας μου στον κλάδο έμαθα μερικά πράγματα γύρω απ’ το πώς να φέρεις τους κατάλληλους ανθρώπους στο κατώφλι σου. Ιδού τρία απ’ αυτά:

1. Κοιτάξτε πέρα από τον κλάδο της επιχείρησής σας

Κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα μας δεν είχαν καμία εμπειρία στον τομέα της διαφήμισης όταν προσλήφθηκαν από την επιχείρησή μας. Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο βρίσκονται. Στη Hill Holliday έχουμε έναν standup κωμικό, έναν πρώην ηθοποιό, έναν υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων στον κλάδο του κινηματογράφου, και έναν γνωστικό νευροψυχολόγο. Όλη αυτή η ποικιλία υποβάθρων φέρνει ένα επίπεδο φρέσκιας σκέψης που δεν θα βρίσκαμε αλλιώς.

2. Προσλάβετε ιδέες, και όχι απλά ιστορίες

Αναζητήστε άτομα που δεν έχουν μόνο ένα ιστορικό επιτυχιών, αλλά και μια σαφή ιδέα για την επιχείρησή σας, τη βούληση να εργαστούν αποτελεσματικά και την όρεξη να αναλάβουν ρίσκα. Δεν προσλαμβάνω βάσει της προέλευσης, προσλαμβάνω βάσει της οπτικής. Τα μεγαλύτερα ταλέντα δεν προσπαθούν να επιδείξουν το βιογραφικό και τις επιτυχίες τους. Αυτό που επιδιώκουν είναι να δείξουν πώς σκέφτονται και πώς βλέπουν τον κόσμο, και να σας εξηγήσουν πώς η δική τους οπτική θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

3. Να προσλαμβάνετε πάντοτε

Συναντώ πολλούς ανθρώπους και υποσυνείδητα προσλαμβάνω – δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Λατρεύω να βλέπω νέα πρόσωπα και να γνωρίζω νέα πράγματα. Σε συνέδρια, ομιλίες, συσκέψεις, ακόμα και σε γάμους και σε διακοπές, προσπαθώ να συναντώ ενδιαφέροντες ανθρώπους που είναι ανοιχτοί και συνεργάσιμοι. Πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι για να συναντήσετε το επόμενο ταλέντο της επιχείρησής σας, διότι ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος κάθετε δίπλα σας.

* Η Κάρεν Κάπλαν είναι πρόεδρος και διευθύντρια σύμβουλος της Hill Holliday.