Πώς το Pokemon έκανε τη Nintendo 7,5 δισ. δολάρια πλουσιότερη σε δύο μέρες

Πώς το Pokemon έκανε τη Nintendo 7,5 δισ. δολάρια πλουσιότερη σε δύο μέρες
epa01819370 Japanese Shoko Nakagawa, the voice of animated Pokemon figure Pichu, poses during a photocall prior to the presentation of Kunihiko Yuyama's animated film 'Pokemon Diamond and Pearl the Movie: Arceus and the Jewel of Life', at the 62nd Locarno International Film Festival in Locarno, Switzerland, 09 August 2009. EPA/LISA MAIRE EDITORIAL USE ONLY

Το νέο Pokemon GO είναι η νέα απόλυτη επιτυχία της ιαπωνικής εταιρείας.

Οι μετοχές της Nintendo γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου άνοδο τη Δευτέρα αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 7,5 δισ. δολάρια εντός δύο μόλις ημερών, με τους επενδυτές να παθαίνουν κυριολεκτικά αμόκ έπειτα από την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του παιχνιδιού Pokemon GO.

Το βιντεοπαιχνίδι παντρεύει την κλασσική έκδοση που μετρά πλέον 20 χρόνια ζωής με τη λεγόμενη «ενισχυμένη πραγματικότητα», επιτρέποντας στους παίκτες να φέρνουν τους ήρωες της κλασσικής σειράς κινουμένων σχεδίων σε πραγματικό περιβάλλον μέσω της οθόνης του κινητού τους.

Μόνο στις ΗΠΑ από τις 8 Ιουλίου όπου κυκλοφόρησε το παιχνίδι, είχε ήδη κατέβει στο 5% όλων των συσκευών Android, παίρνοντας πλέον την πρώτη θέση από τη διάσημη εφαρμογή ψηφιακών ραντεβού, Tinder. Επιπλέον μετρά μέσο όρο χρήσης 43 λεπτών ημερησίων, ξεπερνώντας το WhatsApp και το Instagram.

Η κυκλοφορία του Pokemon GO στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις μετοχές της Nintendo κατά 25% τη Δευτέρα, φτάνοντας το ανώτατο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Από την Πέμπτη οι μετοχές της εταιρείας κέρδισαν συνολικά 36%, ενώ βρίσκονται στην κορυφή και του αμερικανικού iTunes store.

Ήδη το παιχνίδι κυκλοφορεί σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ενώ αναμένεται σύντομα να βρεθεί και σε άλλες αγορές – συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής στην οποία δεν έκανε ακόμη την εμφάνισή του.

Το Pokemon GO ίσως αποτελέσει τη λύση στη στασιμότητα της Nintendo τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι δωρεάν και δεν έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την ίδια την εταιρεία.

Το παιχνίδι αποτελεί δημιούργημα των εταιρειών Pokemon Company και Niantic, η οποία έκανε spun off από την Google πριν έναν χρόνο. Στη Nintendo ανήκει το 30% της Pokemon Company ενώ και οι δύο αυτές εταιρείες διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους «κρυφές μετοχές» της Niantic.

Σύμφωνα με αναλυτές του χώρου, η προοπτική προσθήκης αγορών εντός του παιχνιδιού στο εγγύς μέλλον θα εξασφαλίσει τεράστια κερδοφορία για τις εταιρείες που το ανέπτυξαν. Παρόλα αυτά τα ερωτηματικά παραμένουν, εάν το συγκεκριμένο παιχνίδι θα έχει την ίδια τύχη με άλλες μεγάλες μόδες του παρελθόντος στο χώρο του mobile gaming, όπως το Angry Birds και το Candy Crush.