Πόσο καλύτερο είναι το νέο iPhone από τα προηγούμενα μοντέλα;

Πόσο καλύτερο είναι το νέο iPhone από τα προηγούμενα μοντέλα;
The new iPhone 6s Plus is displayed at the Apple Store at Tokyo's Omotesando shopping district September 25, 2015. The new iPhone 6s and 6s Plus arrived in stores and at consumers' doorsteps on Friday, kicking off a sales cycle that will be scrutinized for signs of how much juice Apple's marquee product has left. REUTERS/Issei Kato - RTX1SCND

Όποιος θέλει να κάνει μια καλή αναβάθμιση χωρίς να φύγει από την Apple, τότε θα πρέπει να κάνει την κίνηση.

Ξεκίνησε από την Παρασκευή η πώληση των νέων iPhone 6S & 6S Plus και ήδη οι συγκρίσεις με το προηγούμενο μοντέλο δίνουν και παίρνουν.

Στη δική του αξιολόγηση το CNN Money καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νέο κινητό της Apple είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα μοντέλα, και παραθέτει μάλιστα τους εξής λόγους:

3D Touch

Τι είναι; Αποτελεί τον νέο τρόπο όπου ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, αγγίζοντας με μεγαλύτερη διάρκεια την οθόνη αφής.

Πατώντας το δάχτυλο με λίγο μεγαλύτερη δύναμη ο ιδιοκτήτης του κινητού μπορεί να δει σε preview ορισμένες λειτουργίες από τις εφαρμογές του, όπως για παράδειγμα ένα εισερχόμενο email, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το app. Όταν μπει στην εφαρμογή και κάνει το ίδιο, τότε ξεκλειδώνει νέες εμφανίσεις παραθύρων που δείχνουν τις εικόνες ή άλλα επισυναπτόμενα αρχεία. Εάν πιέσει στην αριστερή άκρη της οθόνης θα δει όλες τις εφαρμογές που είναι εκείνη τη στιγμή ανοιχτές.

Είναι πραγματικά καλό; Για κάποιον που θα καταφέρει να εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη λειτουργία, τότε ναι. Είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό για όποιον θέλει να περνάει από τη μία εφαρμογή στην άλλη με ταχύτητα, ή έχει σκοπό να είναι πάντα ενήμερος με το τι τρέχει στο background του κινητού του. Όμως χρειάζεται προσοχή στο πόσο δυνατά θα πατά το δάχτυλό του, καθώς μπορεί να μπερδέψει και τον εαυτό του, και το κινητό. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μπορεί να δει τα εικονίδια να κουνιούνται είτε για να μετακινηθούν σε άλλο σημείο της οθόνης είτε για να διαγραφούν. Το ίδιο ισχύει και για αρκετές ακόμη εφαρμογές, οι οποίες δεν υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Live Photos

Τι είναι; Είναι ένα υβρίδιο μεταξύ φωτογραφίας και βίντεο. Μοιάζει πολύ με τα γνωστά αρχεία GIF τα οποία είναι αρκετά διαδεδομένα στον κόσμο του διαδικτύου. Με τη συγκεκριμένη λειτουργία ο χρήστης μπορεί αν τραβά φωτογραφίες οι οποίες «πιάνουν» 1,5 δευτερόλεπτο βίντεο και ήχου. Δυστυχώς, το μόνο μέρος που μπορεί κανείς να τα δει είναι οι συσκευές με iOS 9 κι όσα Mac κατεβάσουν το νέο λειτουργικό σύστημα El Capitan, όταν κι όποτε αυτό κυκλοφορήσει. Άλλες διάσημες εφαρμογές όπως το Facebook αναμένεται μέχρι τις γιορτές να υποστηρίζουν αυτού του νέου είδους φωτογραφία.

Είναι πραγματικό καλό; Όταν έρθει η ώρα, ναι. Θα είναι πραγματικά καλό. Αρκεί να έχει κάποιος αρκετό χώρο στο κινητό του γιατί θα πιάνουν περισσότερα MB από μια απλή φωτογραφία. Κι όποιος αποκτήσει το μοντέλο των 16 GB και θελήσει να τραβάει πολλές Live Photos, τότε σίγουρα θα έχει πρόβλημα. Και κάτι ακόμη. Ο συγκεκριμένος τύπος φωτογραφίας δεν μετατρέπεται σε κλασική εικόνα χωρίς το βίντεο. Εφόσον κάποιος χρησιμοποιήσει αυτήν την λειτουργία, δεν μπορεί να μεταλλάξει το αρχείο.

Νέες κάμερες

Τι είναι; Η Apple έδωσε πολύ μεγάλη προσοχή στις κάμερες της, μιας και σε κάθε smartphone που σέβεται τον εαυτό του η καλή φωτογραφία και βίντεο είναι «must». Το iPhone 6S έχει πλέον κάμερα 12ΜΡ στο πίσω μέρος που τραβάει βίντεο 4Κ, και κάμερα 5ΜΡ μπροστά, εφοδιασμένη με φλας για selfies χωρίς φωτισμό. Η διαφορά εδώ είναι επίσης ότι η μπροστινή κάμερα έχει λειτουργία οπτικής σταθεροποίησης εικόνας.

Είναι πραγματικά καλές; Σε σύγκριση με τις φωτογραφίες του iPhone 6, η ποιότητα της εικόνας είναι αρκετά αναβαθμισμένη. Όμως το μπροστινό φλας είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Νέα Siri

Τι κάνει; Εάν κάποιος πει «Hey Siri» σε ένα κλειδωμένο κινητό, τότε μπορεί να ξεκινήσει να τις μιλάει. Η συγκεκριμένη λειτουργία υπήρχε και προηγουμένως, όμως μόνο όταν η συσκευή ήταν σε φόρτιση. Τώρα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Κι αυτό πραγματοποιείται ακόμη κι αν το κινητό είναι στην τσέπη μας.

Είναι πραγματικά καλό; Για κάποιον ο οποίος θέλει να πιάσει κουβέντα ή να κάνει μια εις βάθος έρευνα, καλύτερα να πάει στο Google. Η Siri παραμένει λειτουργική για τα βασικά, μπορεί να ακούσει οδηγίες για μια υπενθύμιση και να την πραγματοποιήσει την ώρα που θα την πούμε, αλλά ακόμη δεν έχει καλό επίπεδο διάδρασης με άλλες εκτός Apple εφαρμογές.

Τελικά αξίζει η αγορά του;

Για όποιον θέλει να κάνει μια καλή αναβάθμιση του κινητού του, ιδιαίτερα αν αυτό δεν είναι το iPhone 6, τότε το 6S αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Μπορεί η μπαταρία του να μην κερδίζει σχεδόν τίποτα –όμως αυτό υπόσχεται να αναλάβει το iOS 9- όμως η λειτουργία 3D Touch και ο νέος ακόμη πιο γρήγορος επεξεργαστής το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν το iPhone 5S ή κάποιο πιο παλιό μοντέλο της Apple.