Πόσο κοστίζει το ακριβότερο ουίσκι του κόσμου;

Πόσο κοστίζει το ακριβότερο ουίσκι του κόσμου;

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's για το σπάνιο ουίσκι Macallan «M», που συγκέντρωσε περισσότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια.

Πόσο πληρώσατε για το τελευταίο σας ποτό; Μάλλον όχι μισό εκατομμύριο δολάρια. Κάτι παραπάνω από αυτό, για την ακρίβεια 628.205 δολάρια, κόστισε ένα μεγάλο κρυστάλινο μπουκάλι γεμάτο με το σπάνιο ουίσκι Macallan «M» στον τελευταίο πληστειριασμό του οίκου Sotheby’s που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού κανένα single-malt ουίσκι δεν έχει ξαναπωληθεί προς τόσο σημαντικό ποσό. Τί κάνει αυτό το ουίσκι λοιπόν τόσο ξεχωριστό;

Η απάντηση είναι απλή: η σπανιότητά του. Πρώτον το κρυστάλινο μπουκάλι του Macallan «M» έχει ύψος 71,12 εκατοστά και χωρά 6 λίτρα ουίσκι – όσο περίπου τρία μεγάλα μπουκάλια αναψυκτικού. Το χειροποίητο μπουκάλι αποτελεί ειδική κατασκευή, φέρει το όνομα «Constantine» και κατασκευάστηκε από 17 τεχνίτες σε διάστημα μεγαλύτερο των 50 ωρών. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία που το έφτιαξε, υπάρχουν μόνο τέσσερα τέτοια μπουκάλια στον κόσμο.

Μετά είναι το περιεχόμενο. Στο αποστακτήριο Macallan στη Σκωτία ο παραγωγός του ουίσκι πέρασε δύο χρόνια διαλέγοντας εφτά βαρέλια από ένα σύνολο 200.000, τα οποία αναμείχθηκαν για να δημιουργηθεί «M». Ο Τσάρλι Γουίτφιλντ, εκπρόσωπος της Macallan λέει ότι τα βαρέλια είναι δρύινα, από σπάνια δέντρα ηλικίας από 25 έως 75 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα ξεχωριστά malt ουίσκι

Πριν τη δημοπρασία του Macallan «M», το παγκόσμιο ρεκόρ για το ακριβότερο ουίσκι κρατούσε ένα άλλο ουίσκι της Macallan, ηλικίας 64 ετών, το οποίο πωλήθηκε έναντι 460.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη το 2010.

Το Macallan «M» ωστόσο δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, καθώς τα βαρέλια διαλέχθηκαν με κριτήριο τη σπανιότητά τους κι όχι την ηλικία τους. Έτσι ο τυχερός αγοραστής αποκτά αυτό που ο Γουίτφιλντ αποκάλεσε «μια μοναδική ευκαιρία να κατέχει μια συνέργεια μεταξύ αξιοσέβαστων ειδών ουίσκι πολυτελείας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Macallan, όποτε ο αγοραστής -που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος- αποφασίσει να ανοίξει το μπουκάλι, θα γευτεί στο ουίσκι του μεταξύ άλλων κανέλα, πράσινο μήλο, σταφίδες και καπνισμένο ξύλο.

Για λίγους εκλεκτούς, το Macallan «M» θα μπορεί να αγοραστεί και σε μικρά, κανονικού μεγέθους μπουκάλια σε εκλεκτές κάβες ανά τον κόσμο. Υπάρχουν, όμως, μόνο 1.750 τέτοια μπουκάλια, ενώ η τιμή πώλησής τους φτάνει τα 4.500 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα Bourbon της αγοράς