«Πράσινο φως» από τρόικα για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Πράσινο φως» από τρόικα για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σε καλό κλίμα οι πρώτες συζητήσεις στο Παρίσι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - Ποιες επαφές θα γίνουν σήμερα. 

Θετικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών σε εκπτώσεις που αφορούν στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί ζήτημα για τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, περιγράφοντας με νοερό τρόπο και τις αντιδράσεις που προκαλεί ο φόρος.

Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Μαυραγάνης εστίασαν στις λελογισμένες εκπτώσεις που εξετάζονται και ανέλυσαν την φιλοσοφία τους.

Αυτό που προκύπτει σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από την πρώτη μέρα επαφών με την τρόικα στο Παρίσι, είναι ότι οι συζητήσεις έγινα σε «καλό» και «εποικοδομητικό» κλίμα.

Στη συζήτηση της Τρίτης που έγινε σε πολύ κάλο κλίμα, οι κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) εμφανίσθηκαν συγκαταβατικοί σε πολλά από τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και στο σκέλος των μακροοικονομικών μεγεθών.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο που μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των επαφών τόνισε : «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς».

Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Μάνος Μαματζάκης.

Παρείχαν στην τρόικα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών στο 8μηνο 2014, αλλά και στοιχεία για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος και το 2015.

Από την πλευρά της η τρόικα ήγειρε το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, θέμα το οποίο η κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται ως προς την λύση του.

Την Τετάρτη θα συναντηθούν με την τρόικα παρουσία του κ. Χαρδούβελη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.

Βούλτεψη: Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις
Σε θετικό κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους στο Παρίσι, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το κλίμα είναι θετικό. Διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός στο 7μηνο είναι εντός στόχων», τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε ότι:«Η ελληνική πλευρά έθεσε καθαρά την ανάγκη να υπάρξει και έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού… Οι εταίροι αναγνώρισαν όλη αυτή την προσπάθεια».

«Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι γίνεται βάσει σχεδίου», επισήμανε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς. «Παρακολουθεί και παρακολουθούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ τη διαπραγμάτευση», είπε ακόμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Απολύσεις στο δημόσιο: Και ο κλήρος έπεσε στους «διαθέσιμους»

Λιγότερος ΕΝΦΙΑ στα «κενά» ακίνητα

Χαρδούβελης: «Είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα»