Πρόεδρος της Γαλλίας κι επισήμως ο Εμανουέλ Μακρόν

Πρόεδρος της Γαλλίας κι επισήμως ο Εμανουέλ Μακρόν
epa05963038 New French President Emmanuel Macron waves as he arrives to a handover ceremony at the Elysee Palace, in Paris, France, 14 May 2017. EPA/YOAN VALAT / POOL MAXPPP OUT Photo:

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την προεδρική εκλογή του στις 7 Μαΐου.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας,” δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ.

“Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη,” διακήρυξε ο Μακρόν.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η “καινοτομία” θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας.

Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν.

Ο Μακρόν θα διορίσει αύριο τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή.