Προληπτικά μέτρα ή αδιέξοδο: Τι εξετάζει τώρα η κυβέρνηση

Προληπτικά μέτρα ή αδιέξοδο: Τι εξετάζει τώρα η κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Χουλιαράκης (Δ) συνομιλούν στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους για το οικονομικό έτος 2017, Αθήνα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μερική προληπτική νομοθέτηση μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ στο «τραπέζι» των λύσεων.

Το να προχωρήσει σε μερική προληπτική νομοθέτηση των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου φέρεται να δηλώνει ότι μετά την αποστολή της λεπτομερούς πρότασης του υπουργού Οικονομικών, στο τελευταίο Eurogroup «συναντήσαμε τη μεγάλη διαφωνία όλων των θεσμών, όχι επί της ουσίας αλλά επειδή ήθελαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».

Η υπόθεση κόλλησε στην απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύουν από το 2019.

«Μετά το Eurogroup», συνεχίζει ο ίδιος, «προβληματιστήκαμε αν μπορούμε να πάμε σε προληπτική νομοθέτηση τμήματος των μέτρων. Εδώ υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα: πρώτον, αν μπορεί να δεχθεί η Βουλή την προληπτική νομοθέτηση και, δεύτερον, αν μια τέτοια μερική προληπτική νομοθέτηση θα ξεκλειδώσει το ΔΝΤ».

Το ίδιο στέλεχος διερωτάται «αν θα μπορέσει το Ταμείο να κάνει μια μεγάλη τούμπα και να δεχθεί τη μερική προληπτική νομοθέτηση. Αν δεν το κάνει, ξέρουμε ότι θα πάμε σε καινούργια εποχή, χωρίς το Ταμείο το οποίο θα υποκατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αυτό όμως απαιτεί νομοθέτηση από τα κοινοβούλια και έτσι χάνουμε χρόνο».

Τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων αναμένεται να επαναληφθούν και στην έκθεση του άρθρου 4, που θα συζητηθεί την Δευτέρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου με θέμα την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό περιβάλλον η κυβέρνηση εμφανίζεται να μελετά τις τελευταίες μέρες τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ ακόμη και στις 6.000 ευρώ, μέτρο που θα φέρει επιβαρύνσεις ως 700 ευρώ το χρόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να αντιπροτείνει η όποια μείωση των συντάξεων από το 2019 να προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο της παράτασης του δημοσιονομικού κόφτη, άρα να αποφεύγεται κάθε χρόνο που η Ελλάδα θα πιάνει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.