Προστατεύοντας το κινητό σας στον δρόμο

Προστατεύοντας το κινητό σας στον δρόμο

Η αύξηση της χρήσης του κινητού για επαγγελματικούς λόγους έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στις εταιρείες ανάκτησης ηλεκτρονικών δεδομένων.

Ας υποθέσουμε ότι το κινητό σας, μέσα στο οποίο έχετε αποθηκευμένα επαγγελματικά αρχεία για κάποια σημαντική συνάντηση, χαλάει – πέφτει μέσα στη μπανιέρα. Τι δυνατότητες υπάρχουν για να μη χαθούν;

«Η καλύτερη φροντίδα για ένα κινητό που έχει βραχεί», λέει ο ειδικός Μάικ Κομπ, «είναι ένα πλαστικό κουτί με καπάκι αεροστεγές -ας πούμε, ένα τάπερ- ή μια αεροστεγής πλαστική σακούλα, που τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ρύζι (μαγειρικού τύπου) και ένα μικρό κομμάτι χαρτόνι. Βάλτε το κινητό πάνω στο χαρτόνι πάνω από το ρύζι και κλείστε το τάπερ. Το ρύζι θα απορροφήσει αρκετά το νερό, έτσι ώστε να μπορέσετε, πιθανώς με τη βοήθεια ενός επαγγελματία, να ανακτήσετε τα δεδομένα σας».

Παρότι ακούγεται περίεργο, το να κουβαλάει κανείς ρύζι «είναι μια φορητή λύση. Δεν ζυγίζει τίποτα και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια δεδομένων», εξηγεί ο Κομπ. Προσοχή: «Αφήστε να περάσουν αρκετές ώρες πριν προσπαθήσετε να ανοίξετε το κινητό. Αν δεν έχει στεγνώσει εντελώς στο εσωτερικό μπορεί να βραχυκυκλώσουν κάποια εξαρτήματα».

Διαβάστε ακόμη: Μάθε αν σου έχουν κλέψει τα προσωπικά δεδομένα

Ο Κομπ είναι αρχιμηχανικός στην DriveSavers, μια εταιρεία ανάκτησης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Καλιφόρνια, με πελάτες τη NASA, τη Google, το Χάρβαρντ, τη Lucasfilm και τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται με ανάκτηση δεδομένων από κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν βραχεί. Η πρόσφατη αύξηση στη χρήση των κινητών για επαγγελματικούς λόγους έχει αυξήσει σημαντικά τη δουλειά για τέτοιες εταιρείες ανάκτησης δεδομένων, καθώς περισσότερες συσκευές εκτίθενται πλέον σε κινδύνους.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνει:

Να έχετε μαζί σας πάντα φορτιστή
Οι μπαταρίες των φορητών υπολογιστών μπορεί να αδειάσουν απρόσμενα, συνήθως όταν έχετε το φορτιστή στο σπίτι. Πάντα να παίρνετε μαζί σας φορτιστή.

Να είστε προσεκτικοί με το δημόσιο Wi-Fi
Οποιοσδήποτε επιτήδειος που συχνάζει σε δημόσιους χώρους μπορεί να υποκλέψει στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες ευκολότερα απ’ όσο νομίζετε. Ο Κομπ συστήνει να κάνουμε χρήση προγραμμάτων  όπως το proXPN και το Anonymizer για να κρύβουμε τη θέση μας και να ασφαλίζουμε τη σύνδεσή μας στο διαδίκτυο.

Να είστε πολύ προσεκτικοί στα αεροδρόμια
Οι σαρωτές αποσκευών με ακτίνες Χ δεν μπορούν να βλάψουν τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χάσετε δεδομένα από τον φορητό σας υπολογιστή εξαιτίας κακομεταχείρισης από τους υπευθύνους αποσκευών. Να έχετε πάντα στο νου σας τις συσκευές σας όσο γίνεται έλεγχος – όχι μόνο για να μη σας τις κλέψουν, αλλά για να γνωρίζετε τι τους έχει συμβεί αν χρειαστεί να περιγράψετε τη ζημιά σε κάποιον ειδικό.

Πάντα να κρατάτε backup των αρχείων σας. Εις διπλούν
Όλα τα σημαντικά αρχεία σας πρέπει να αποθηκεύονται τόσο σε cloud, μέσω προγραμμάτων όπως το Dropbox ή το Google apps, και σε φορητό υπολογιστή. Πρέπει να έχετε τα αρχεία σε πολλές πηγές για την περίπτωση που κάποια πάθει βλάβη.

Φυσικά, αν όλοι ακολουθούσαμε αυτές τις συμβουλές η εταιρεία που δουλεύει ο Κομπ θα έκλεινε, αλλά μάλλον δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. «Έχω μιλήσει με τόσους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν κάνει backup των αρχείων τους που μένω έκπληκτος».

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι τρόποι υποκλοπής προσωπικών δεδομένων