Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

Σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει το τελικό σχέδιο χωρίς το «πράσινο» φως της τρόικας - Στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταθέτει σήμερα το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού . Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 812 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο.

Με την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, θα υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρχει πρόοδος, που θα γίνεται όλο και πιο έντονη».

Χθες το υπουργείο Οικονομικών με μια ανακοίνωση τριών γραμμών διέψευσε τα περι συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 με την τρόικα και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.  Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων».
Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Τρόικα: «Καταργήστε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

«Κείμενο με λογική ο προϋπολογισμός»
Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική».

Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκόνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: «Σφυροκόπημα» κατόπιν εορτής της τρόικας

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας
Για τη βραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε επίπεδο αρχών, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στις 9 Δεκεμβρίου, στόχο που θέτουν και οι δύο πλευρές». Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε 1,3 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «το συζητήσαμε το πολύ μισό λεπτό».

Ένα στίγμα για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, είχε δώσει νωρίτερα άλλο στέλεχος του υπουργείου. Κατ’ αυτόν, η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η επιπλέον θετική επίδραση το 2014 από την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα αποδέχεται όφελος μόνον 100- 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν το επόμενο έτος σε 380 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αποδέχεται μόνον τα 350 εκατ. ευρώ.