«Πρόβα» εμφυλίου στην Ουκρανία

«Πρόβα» εμφυλίου στην Ουκρανία

«Εκκαθάριση» του Σλαβιάνσκ από «τρομοκράτες» ανακοίνωσε η ουκρανική Εθνοφρουρά - Στους πέντε οι νεκροί λέει ο δήμαρχος της πόλης - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Επιχείρηση τιμωρίας κατά του ίδιου του λαού της» χαρακτήρισε η Μόσχα, διαμέσω εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση που διεξάγουν από τα ξημερώματα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου απάντησε απαγορεύοντας την προσγείωση ρωσικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια του Ντονέτσκ και του Χάρκοβου.

Ο Διοικητής της ουκρανικής Εθνοφρουράς, Στέπαν Πόλτορακ δήλωσε πριν από λίγο πως η μισή πόλη του Σλαβιάνσκ έχει «στην ουσία εκκαθαριστεί από τρομοκράτες», ενώ προσέφερε μειωμένη ποινή σε όσους από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές παραδοθούν στους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Την ίδια ώρα, ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης, Βιάτσεσλαβ Πονομάριοβ είπε πως σήμερα έχασαν τη ζωή τους τρία μέλη των ένοπλων αυτονομιστών και δύο πολίτες, ενώ κατήγγειλε πως στα περίχωρα του Σλοβιάνσκ βρίσκονται μέλη του ουκρανικού ακροδεξιού κόμματος, «Δεξιός Τομέας». Ομάδες ρωσόφιλων έχουν στήσει οδοφράγματα και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στην πόλη του Κραματόρσκ, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μέχρι αυτήν την ώρα καταριφθεί δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας πιλότος κι ένας αξιωματικός. Την ίδια ώρα, έχουν συλληφθεί τέσσερις τουλάχιστον ρωσόφωνοι αυτονομιστές κι έχουν καταληφθεί εννέα οδοφράγματα των ρωσόφιλων δυνάμεων, οι οποίες, ωστόσο, διαμηνύουν πως διατηρούν τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής του Σλαβιάνσκ, αλλά και του κέντρου της πόλης.

Παράλληλα, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κάτελαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού του Ντονέτσκ, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής, μέλη των αυτονομιστών κατέλαβαν το κέντρο κοντά στη Γιασουνουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση.

Νωρίτερα, ομάδες αυτονομιστών σταμάτησαν και κράτησαν προσωρινά δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δικτύων CBS και Sky News και του ιστότοπου Buzzfeed. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των απελευθερωμένων δημοσιογράφων, οι αυτονομιστές που τους σταμάτησαν υπό την απειλή των όπλων, τους φέρθηκαν «σκληρά»,  τους μετέφεραν με δεμένα τα μάτια και έκλεψαν τον εξοπλισμό τους.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Λουγκάνσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αποχώρησαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τον σταθμό της τηλεόρασης που είχαν καταλάβει τις προηγούμενες ημέρες. «Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπους που είχαν καταλάβει το κτίριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης.

1/9

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  δήλωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ’ όλα στο λαό της» χώρας για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στην περιοχή, όπου «η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε  τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την «καταστροφική» πολιτική τους στην Ουκρανία. «Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσει μια αληθινή διαδικασία αποκλιμάκωσης» της κρίσης, επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε από την πλευρά της πως παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που κρατούν. «Τα κατεχόμενα κτίρια πρέπει να εγκαταλειφθούν (και) όλα τα πρόσωπα τα οποία κρατούνται παράνομα απαιτείται να απελευθερωθούν, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ», επισήμανε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση των επτά ομήρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -οι οποίοι κρατούνται στη Σλαβιάνσκ- βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη φάση».

Διαβάστε ακόμη:

Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σλαβιάνσκ

Ρωσία: H Ουκρανία «σκοτώνει» τη συμφωνία της Γενεύης