ΠτΔ: Απαγορετικό το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΠτΔ: Απαγορετικό το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Κατηγορηματικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο σύνδεσης της αναθεώρησης του Συντάγματος με ένα δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, παρενέβη ο Πρόεδρος ο οποίος απέκλεισε τη συσχέτιση του δημοψηφίσματος με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αντίθετος σε μία έμμεση ή άμεση, διασύνδεση της αναθεώρησης του Συντάγματος με μια δημοψηφισματική διαδικασία, ενώ θέση του είναι ότι ένας τέτοιος συνδυασμός οδηγεί σε «παραβίαση και πρωτοφανή ευτελισμό» του Συντάγματος.

Σε αντίστοιχη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε ζητήσει δημοψήφισμα για τις “μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος”, ο Προκόπης Παυλόπουλος, είχε γράψει “Ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατόν η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος να αποτελέσει αντικείμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος” σημειώνοντας πως “Κάτι τέτοιο συνιστά, όχι απλώς παραβίαση, αλλά, κυριολεκτικώς, προτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος”.

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Κώστας Χρυσόγονος, σε άρθρο του αναφέρεται στην ριζική συνταγματική μεταρρύθμιση εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό της πολιτείας.

Συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντως, που έχουν επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το μήνυμά του λειτούργησε αποτρεπτικά για τον  Αλέξη Τσίπρα, που προς το παρόν δεν έχει εμπλακεί προσωπικά.