Public: Εγκαίνια κάθε 17 ημέρες

Public: Εγκαίνια κάθε 17 ημέρες

Πώς κερδίζει το στοίχημα ο όμιλος Γερμανού μετά από οχτώ χρόνια παρουσίας στην αγορά.

Όταν άνοιγε το πρώτο κατάστημα Public το 2005, ούτε ο Πάνος Γερμανός, ούτε κάποιος από τους συνεργάτες του θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί ότι λίγα χρόνια αργότερα οι συνθήκες θα πήγαιναν τόσο κόντρα. Καλούνταν πλέον οι ίδιοι να αποδείξουν πόσο καλοί καπεταναίοι είναι στην φουρτούνα της ύφεσης, την ώρα που οι ανταγωνιστές τους όπως η γαλλική αλυσίδα Fnac, βλέποντας τις χειρότερες ημέρες να έρχονται, πετούσαν λευκή πετσέτα και έφευγαν τρέχοντας από την ελληνική αγορά.

Οι χαμηλές ταχύτητες τον πρώτο καιρό της ύφεσης και η επιτάχυνση που επιχειρείται από τα τέλη του περασμένου χρόνου –δηλαδή από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση σε επίπεδο ομίλου, ότι αιχμή του δόρατος θα είναι τα Public – φαίνεται να δικαιώνει την διοίκηση.

Οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά κάνουν λόγο για οριακά αποτελέσματα, ενώ το 2014 αναμένεται να είναι η πρώτη κερδοφόρα χρήση της εταιρείας. Αυτό οφείλεται τόσο στην βελτίωση των μεριδίων, που αυξάνονται στις επί μέρους κατηγορίες (η αλυσίδα είναι ήδη πρώτη στο βιβλίο, στο cd και στο gaming, ενώ ανεβάζει στροφές και στην τεχνολογία και την κινητή τηλεφωνία λόγω των tablets και της συνεργασίας με την Wind), όσο και στο στοιχείο ότι τα περισσότερα καταστήματα – ως μονάδες – περνούν σιγά σιγά στην κερδοφορία.

Παράλληλα οι συνθήκες στην αγορά real estate βοηθούν στην επιτάχυνση του στόχου που θέλει να υπάρχει ένα Public σε κάθε πόλη με πληθυσμό άνω των 25.000 ή και σε ακόμη μικρότερες πόλεις που έχουν όμως έντονη φοιτητική ζωή. Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας η απόσβεση της επένδυσης ανά κατάστημα γίνεται πλέον σχεδόν στο 1/3 του χρόνου σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, καθώς έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο του «αέρα» σε εμπορικά σημεία που θέλει να έχει παρουσία η εταιρεία.

Παράλληλα και οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο αναθεωρημένος στόχος που θέλει να βρίσκει την Public να γιορτάζει τα 50 καταστήματα της στις αρχές του 2014 πλέον φαντάζει εφικτός, καθώς κάθε 17 ημέρες προστίθεται ένα νέο σημείο της τάξης των 500 έως 700 τ.μ. Στα καταστήματα του Ηρακλείου και της Λαμίας, που άνοιξαν πρόσφατα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα προστεθούν αυτά σε Αγρίνιο, Τρίκαλα, Κορυδαλλό και στο Golden Hall σε συνεργασία με το Notos Galleries.

Η Public το 2013 σε αριθμούς

  • 15.000.000 επισκέπτες
  • 600 event
  • 98% ευχαριστημένων πελατών του ηλεκτρονικού καταστήματος public.gr (έρευνα reevou)
  • 50.000 τίτλοι ελληνικών βιβλίων, cd και dvd προσβάσιμα σε Έλληνες του εξωτερικού χάρη στην συνεργασία του public.gr με την amazon
  • 1.400 εργαζόμενοι. Η εταιρεία βραβεύτηκε πρόσφατα από το ΕΒΕΑ με τον βραβείο αύξησης απασχόλησης.