Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις

«Η ελληνική πρόοδος ήταν σημαντική», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις επαναλαμβάνει, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στην Le Figaro ο επικεφαλής του ESM.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι η «η χώρα έχει κάνει πολύ δρόμο. Το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ, πέρυσι όμως η Αθήνα είχε πλεόνασμα. Η ελληνική πρόοδος ήταν σημαντική. Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα καλό σημάδι».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τοποθετείται στη συνέντευξή του και για τα σχέδια δημιουργίας ενός προϋπολογισμού ευρωζώνης. Όπως λέει θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περίπτωση ασύμετρων οικονομικών σοκ, όπως για παράδειγμα σε ένα υποθετικό σενάριο που η Ιρλανδία αντιμετώπιζε προβλήματα από ένα σκληρό Brexit. Θα πρόκειται για πολύ διαφορετικές διασώσεις από αυτές που είχαμε προηγουμένως σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα fund με πόρους που θα είναι αντίστοιχοι του 1% – 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ή 100 έως 200 δισ. ευρώ.

Όπως λέει ο επικεφαλής του ESM αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει κρίση σε μια χώρα, κάτι τέτοιο θα είναι ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Εχουμε ήδη εργαλεία για να μειώσουμε τις αποκλίσεις εντός της ΕΕ, για παράδειγμα τις μεταβιβάσεις σε φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, των επενδυτικών προγραμμάτων και του σχεδίου Γιούνκερ. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ενισχυθούν.

Ντάισελμπλουμ: Ιδανικό σενάριο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του έτους

Την στόχευση να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση ως τα τέλη της χρονιάς επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του προς τους ΥΠΟΙΚ με την οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Σε αυτή αναφέρει ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το όργανο για την κατάσταση στην Ελλάδα και τον σχεδιασμό για την τρίτη αξιολόγηση. Καλοσωρίστηκαν, αναφέρει, οι αναφορές από τους Θεσμούς ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη αρχίσει την συλλογή στοιχείων στην Αθήνα (σ.σ. η διαδικασία ολοκληρώθηκε ήδη).

«Συμπεράναμε», αναφέρει «ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, και στο ιδανικό σενάριο ως τα τέλη της χρονιάς».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην υπόθεση Γεωργίου όπου σημειώνεται πως αυτή είναι «επιζήμια για την φήμη των ελληνικών στατιστικών και την εμπιστοσύνη στους ελληνικούς θεσμούς γενικότερα. Θα συνεχίσουμε αναφέρει να παρακολουθούμε στενά της υπόθεση.