«Κόψιμο» του ELA και ελληνική χρεοκοπία βλέπει το Reuters σε δημοσιεύματά του

«Κόψιμο» του ELA και ελληνική χρεοκοπία βλέπει το Reuters σε δημοσιεύματά του

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters μεταφέρει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην ΕΚΤ για την Ελλάδα.

«Φοβούμενη πως ένα από τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί έξω από την περιφέρεια του κοινού νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οριστεί να κρατήσει την Ελλάδα σε τροχιά χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα, όμως μία χρεοκοπία δεν θα άφηνε άλλη επιλογή από το να πάψει την υποστήριξή της», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρεται στην τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές, καθώς και στις συνέπειες που θα έχει πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των συζητήσεων. Ένας εξ αυτών δηλώνει στο πρακτορείο: «Εφόσον η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελό η ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA» και προσέθεσε: «εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, όλα θα αλλάξουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει: «Εδώ και καιρό ασκείται πίεση για αλλαγή πλεύσης στην ΕΚΤ. Ο διοικητής του ιδρύματος, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε πρόσφατα σε δηλώσεις του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξετάζουν την μείωση των εχεγγύων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν χρηματοδότηση. Εάν πρόκειται να αυξηθούν σταδιακά, μοιραία θα διακοπεί και η χρηματοδότηση».

Σε άλλο δημοσίευμά του, το πρακτορείο αναφέρει πως πλέον το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας εξετάζεται επίσημα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

«Οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών που προετοιμάζουν την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα, βάζοντας τρία πιθανά σενάρια στο τραπέζι για το τι είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα, στο τέλος του Ιουνίου. Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο λόγω χρόνου», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός “Plan B” για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια δυνατότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτήν της Πέμπτης, παρόλο που μερικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν».

Το δημοσίευμα αυτό καταλήγει ως εξής: «Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα για αυτό».