Ρόλο στον έλεγχο της πορείας του ελληνικού προγράμματος αναλαμβάνει και η Ευρωβουλή

Ρόλο στον έλεγχο της πορείας του ελληνικού προγράμματος αναλαμβάνει και η Ευρωβουλή

Με επιστολή του στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουλτς κάνει αποδεκτή τη σχετική πρόταση Τσίπρα.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εμπλακεί ενεργά η Ευρωβουλή στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος θέτει σε υλοποίηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος φέρεται να έχει και τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών στη χώρα του, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τον ενημερώνει ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση Τσίπρα, αναθέτοντας στην Επιτροπή να ασκεί έλεγχο όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ειδικότερα τη διεξαγωγή διαλόγου ανά τρίμηνο (δηλαδή θεωρητικά παράλληλα με κάθε αξιολόγηση) υπό τη μορφή on camera συναντήσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών, όπως πλέον ονομάζονται.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της δημοσιότητας των συνεδριάσεων αυτών (σε αντίθεση με τις κεκλεισμένων των θυρών και άνευ πρακτικών συνεδριάσεων του Eurogroup και του συμβουλίου αρχηγών).

Βεβαίως ουδείς προσδοκά ότι μέσω της άσκησης ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ανατραπούν στοιχεία της συμφωνίας, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Η Αθήνα ωστόσο ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι δυνατότητες για μεγαλύτερες παρεμβάσεις προς την πλευρά των θεσμών, πριν την οριστικοποίηση μέτρων και υπό την έννοια καθαρά της άσκησης πολιτικής πίεσης.

Σημειωτέον ότι την κίνηση αυτή του κ.Σούλτς υποστήριξαν στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ.

Η οριστικοποίηση της απόφασης Σουλτς αναμένεται στο Στρασβούργο στις 17 Δεκεμβρίου.

Πηγή: news247.gr