Ρόμπιν Ντένχολμ: Ποια είναι η γυναίκα που θα αντικαταστήσει τον Έλον Μασκ;

Ρόμπιν Ντένχολμ: Ποια είναι η γυναίκα που θα αντικαταστήσει τον Έλον Μασκ;

Η αποστολή της θα είναι σίγουρα πάρα πολύ δύσκολη.

Πριν από ένα μήνα ο Έλον Μασκ αποσύρθηκε από τη θέση, ως μέρος διακανονισμού με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και τώρα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον αντικατέστησε με την σχετικά άγνωστη, Ρόμπιν Ντένχολμ. Η Ντένχολμ, που ήταν μια ανεξάρτητη διευθύντρια στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla από το 2014, θα αποχωρήσει από τη θέση της ως CFO της Telstra, την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας. Η Tesla δήλωσε ότι θα αναλάβει τον ρόλο μετά την ολοκλήρωση μιας εξάμηνης περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραιτηθεί από την προεδρία της ελεγκτικής επιτροπής της Tesla.

Η Ντένχολμ όμως δεν είναι άγνωστη στην Σίλικον Βάλεϊ: Στο παρελθόν είχε διοικητικούς ρόλους σε εταιρείες όπως την Juniper Networks- όπου ήταν η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών-, την Sun Microsystems, και την Toyota στην Αυστραλία. Είναι μια από τις δύο γυναίκες που βρίσκονται στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της Tesla.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ντένχολμ έχει λιγότερες σχέσεις με τον Μασκ σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον διευθυντή, κάνοντάς το ευκολότερο για εκείνη να επιβλέπει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο. «Πιστεύω σε αυτή την εταιρεία, πιστεύω στην αποστολή της και ανυπομονώ να βοηθήσω τον Έλον και την ομάδα της Tesla να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία και να οδηγηθούν σε μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων», ανέφερε σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ παραιτείται από το οποιοδήποτε είδος ελέγχου στην εταιρεία από όταν έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και CEO το 2004. Με την νέα αλλαγή θα παραμείνει CEO. «Η Ρόμπιν έχει εκτεταμένη εμπειρία τόσο σε τεχνολογικές εταιρείες όσο και σε αυτοκινητοβιομηχανίες, και έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο να μας βοηθήσει να γίνουμε μια κερδοφόρα επιχείρηση», δήλωσε ο Μασκ σε δελτίο τύπου. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενότερα με την Ρόμπιν καθώς συνεχίζουμε να επιταχύνουμε την έλευση της βιώσιμης ενέργειας».

H εταιρεία έπρεπε μέχρι τις 13 Νοεμβρίου να καλύψει τη θέση, υπό τον διακανονισμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία σημείωσε ότι τα tweets του Ελον Μασκ για έξοδο της Tesla από το Χρηματιστήριο είχαν «ψευδή ή παραπλανητικά μηνύματα». Σύμφωνα με την απόφαση της, μπορούσε να παραμείνει CEO αλλά όχι και πρόεδρος.

Το καλοκαίρι ο Έλον Μασκ ανακοίνωνε μέσω Twitter, ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για την έξοδο της Tesla από το χρηματιστηριο στα $420 ανά μετοχή και ότι είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Ακολούθησε μήνυση σε βάρος του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατηγορώντας τον για απάτη.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρεται ότι ο Μασκ «γνώριζε ή αδιαφορούσε να μάθει» ότι παραπλανούσε τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου, όταν έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές σε 22 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter.

Η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υπέστη απώλειες μετά την μήνυση της SEC, χάνοντας κεφάλαια αξίας σχεδόν 7 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Jay Clayton με ανακοίνωσή του δήλωσε τότε ότι η συμφωνία είναι προς το καλύτερο συμφέρον των αμερικανικών αγορών και των μετόχων της εταιρείας.