Ρονάλντο, Μέσι, προσοχή: Η Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε πολύ πλουσιότερη

Ρονάλντο, Μέσι, προσοχή: Η Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε πολύ πλουσιότερη

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας πρόκειται να αγοράσει μερίδιο 20% στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 52 εκατομμύρια δολάρια.

του Γκόφρεϊ Σμιθ

Ένας από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους ακινήτων και ψυχαγωγίας πρόκειται να επενδύσει 45 εκατομμύρια ευρώ στην ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η κίνηση αυτή συμβολίζει την άφιξη μιας νέας δύναμης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: της Κίνας.

Η επένδυση του ομίλου Wanda, που ελέγχεται από τον Γουάνγκ Γιανλίν, είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση από τους κροίσους της Κίνας στο ανώτατο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Γενικά, οι Κινέζοι άργησαν να ακολουθήσουν τους αμερικανούς, ρώσους και άραβες επενδυτές που έχουν συρρεύσει στο βρετανικό πρωτάθλημα της Premiership.

Η περιουσία του Wang αποτιμάται στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων Κινέζο στον κόσμο.

Η κίνηση ίσως σηματοδοτήσει και την πρώτη πραγματική απειλή στο παραδοσιακό δυοπώλιο του ισπανικού ποδοσφαίρου μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα.

Παρότι είχε το 1/3 του προϋπολογισμού της Ρεάλ, η Ατλέτικο κέρδισε πέρυσι τη La Liga, δηλαδή το ισπανικό πρωτάθλημα, για πρώτη φορά από το 1996. Επίσης, έφτασε στον τελικό του Champions League, όπου έχασε από τη γειτονική της Ρεάλ.

Για την επένδυση των 45 εκατομμυρίων ευρώ, ο Γουάνγκ θα λάβει 20% των μετοχών. Ο ίδιος λέει ότι θα επενδύει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2017, στα πλαίσια ενός δικού του πρότζεκτ ενθάρρυνσης του ποδοσφαίρου στη βάση του πληθυσμού στην Κίνα.

Δεν είναι σαφές πόσα απ’ τα χρήματα του Γουάνγκ θα πάνε για μεταγραφές, αλλά ο όμιλος Wanda ανέφερε ότι θα «προσκαλεί» κάθε χρόνο την ομάδα στην Κίνα για προώθηση. Αυτό σίγουρα θα αυξήσει τα έσοδα από χορηγίες.

Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος Wanda όχι μόνο έχει αρχίσει να εμπλέκεται σε πρότζεκτ ακινήτων εκτός Κίνας, αλλά και επεκτείνεται στον κλάδο της ψυχαγωγίας, αγοράζοντας την αλυσίδα κινηματογράφων AMC και τον κατασκευαστή γιοτ Sunseeker.