Ρώσοι ελέγχουν τα αεροδρόμια της Κριμαίας;

Ρώσοι ελέγχουν τα αεροδρόμια της Κριμαίας;

Τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης και της Σεβαστούπολης τελούν υπό τον έλεγχο Ρώσων που ανήκουν στις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία όπου χτυπά πλέον η καρδιά της ουκρανικής κρίσης. Τα αεροδρόμια της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης τελούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής υπό τον έλεγχο ενόπλων που αν και δεν φέρουν διακριτικά, όπως μεταδίδει το Reuters ανήκουν στις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού. Σήμερα ή το Σάββατο αναμένεται συνέντευξη Τύπου του έκπτωτου προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς στις 3.00 ώρα Ελλάδας.

Οι ένοπλοι κατέλαβαν τα ξημερώματα το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης και περιπολούν ακόμα και στον πύργο ελέγχου. Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Διαβάστε ακόμη: Θα γίνει της… Κριμαίας;

Το πρακτορείο Interfax μεταδίδει επίσης ότι ρώσοι στρατιώτες, με την κάλυψη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, έχουν υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη.

Την Πέμπτη ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο και το κυβερνείο της περιφερειακής πρωτεύουσας και ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ αναμένεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr