Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις

Η Μόσχα διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα προς την ΕE - Καταγγελία για παραβίαση της εκεχειρίας από Ουκρανό αξιωματούχο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα αντιδράσει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

«Εάν εφαρμοστούν (οι νέες κυρώσεις) φυσικά θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα αργά το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας όμως ότι θα ανασταλούν εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και τηρήσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στις ανατολικές επαρχίες.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη άλλων 24 ονομάτων στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία. Οι κυρώσεις προβλέπεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβιάζουν την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε μία προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας που μαίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Αντρίι Λισένκο, είπε στους δημοσιογράφους: «Καταγράψαμε μία σειρά από προκλήσεις από την πλευρά των ανταρτών. Άνοιξαν πυρ εναντίον των αντιτρομοκρατικών μας μονάδων σε 28 περιπτώσεις χθες και δέκα από αυτές σημειώθηκαν μετά την εκεχειρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Κρατά η εκεχειρία στην Ουκρανία

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ε.Ε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «άρσης» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας