Σαμαράς: «Ναι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σαμαράς: «Ναι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Πολιτική καταστροφή για την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας».

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Αν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα παράσχουμε στήριξη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε: «Η έξοδος θα σηματοδοτούσε μια απόλυτη καταστροφή». Παράλληλα, ως προϋπόθεση για συμμετοχή της ΝΔ σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας έθεσε τις υποχωρήσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να εξασφαλιστούν έκτακτα δάνεια δημιουργήσουν ρήγμα στον κυβερνών συνασπισμό.

«Για την ευρωζώνη, η επίπτωση από την αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα είναι σήμερα τόσο μεγάλη όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι τεράστια, και θα είναι μια πολιτική καταστροφή», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιπλέον ανέφερε: ««Η αγορά ασφυκτιά από την αβεβαιότητα (…) Γι αυτό συμβουλεύω τον κ. Τσίπα να σταματήσει τους θεατρινισμούς, γιατί ο λογαριασμός αυξάνεται».

«Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα, και καμία ενέργεια. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό (…)Η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την λίστα των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο για την παράταση του προγράμματος» και συμπλήρωσε: «Αν ιδεολογικά αποφασίσουν πως δεν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, τότε μπορεί να έχουμε χρεοκοπία».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Χώρες της ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που έχουν εκλογές και χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, δεν θα μας δώσουν άλλα χρήματα αν δουν πως η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο», ενώ απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται για μη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια αποτροπή της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, «κλείνοντας το μάτι» στη Ρωσία: «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους να σε χρηματοδοτήσουν, δεν στέλνεις σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι σοβαρά φιλοευρωπαϊστής;».

H απάντηση της κυβέρνησης
«Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη. Σήμερα, ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στο Bloomberg.

«Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης, καταλήγοντας: «Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός».