Σαμαράς: «Θα μοιράσουμε πάνω από 500 εκατ. σε 1 εκατ. Έλληνες»

Σαμαράς: «Θα μοιράσουμε πάνω από 500 εκατ. σε 1 εκατ. Έλληνες»

Το 2014 θα διατεθούν 2,8 δισ. ευρώ σε επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών - Δείτε το βίντεο.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά σημαντική ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Σε δηλώσεις τους, δεσμεύτηκε ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο Έλληνες , ενώ μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

«Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, η κυβέρνηση ενωμένη με σοβαρότητα, πετυχαίνει την αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματική κριτήρια. Θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Βγάλαμε τη χώρα από τη κρίση. Πιστεύουμε την Ελλάδα και θα τη σηκώσουμε ψηλά» συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς και δεσμεύτηκε ότι εντός του 2014 θα δοθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν συνολικά στα 2,8 δισ. ευρώ για φέτος.

Ακόμη προβλέπεται στήριξη των αστέγων, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Επίσης μειώνονται από 1ης Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Ετσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ, αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Περίπου στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε ονομαστικά τους υπουργούς που συμμετείχαν στις «διαπραγματεύσεις με την τρόικα», για την ολοκλήρωση της πέμπτης αυτής αξιολόγησης. Φανερά ανακουφισμένος μίλησε για την ολοκλήρωση της πιο δύσκολης διαπραγμάτευσης μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα είναι έτοιμη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ οι ενισχύσεις των 500 εκατ. ευρώ στους εισοδηματικά ασθενέστερους θα καταβληθούν τον Μάιο με μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και με κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Χρυσοχοΐδης: «Θα βγούμε στις αγορές τον Μάιο»

Βόμβα Ρεν για τις συντάξεις