Σαμαράς: Θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των αδύναμων

Σαμαράς: Θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των αδύναμων

Κοινή στάση στο μέτωπο των πλειστηριασμών από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε πως «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η επαναλειτουργία της στεγαστική πίστης προς όφελος όλης της οικονομίας.

Την αντίθεσή του ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνητικές ενέργειες ως προς το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εξέφρασε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας πως τα κοινωνικά κριτήρια που επικαλείται η κυβέρνηση «είναι μία προκλητική κοροϊδία, ιδιαίτερα στη χώρα μας που η πλειοψηφία της κοινωνίας, αντιμετωπίζει, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Τα στεγαστικά δάνεια δεν αποπληρώνονται όχι διότι δεν θέλουν οι δανειολήπτες αλλά διότι δεν μπορούν. Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι».

Ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «όχι μόνο δεν πρέπει να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών από τους τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει μία νέα σεισάχθεια, μια νέα, γενναία ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προς τις τράπεζες. Αυτή η νέα, γενναία ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ολική διαγραφή χρεών τους εφόσον τα τρία τελευταία χρόνια είναι σταθερά και αποδεδειγμένα, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτω από τα όρια της φτώχειας, είτε μερική διαγραφή των χρεών τους προς τις τράπεζες, εφόσον τα τρία τελευταία χρόνια αποδεδειγμένα και με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν μείωση εισοδημάτων, άρα να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεών τους».

Την αντίθεσή της στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών εξέφρασε και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που δήλωσε πως θα προχωρήσει σε δυναμικές δράσεις το επόμενο διάστημα.