Το σαπούνι να είναι από την Κάρπαθο

Το σαπούνι να είναι από την Κάρπαθο

Μια μαμά και δυο κόρες έχουν ξεκινήσει μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση.

Τα είδα ξαφνικά μπροστά μου στο σπίτι μιας φίλης από την Κάρπαθο. Μύριζαν τόσο ωραία, είχαν τόσο προσεγμένη συσκευασία, ήταν τόσο φυσικά στο άγγιγμα αλλά και στην σύνθεση που αναγραφόταν επάνω που πίστεψα πως πρόκειται για εισαγόμενο προϊόν…

Τα σαπούνια είναι από την Κάρπαθο, μου είπε η φίλη και βιάστηκα να βρω την οικογένεια Λαχανά που τα παράγει με φυσικά συστατικά από την φάρμα τους που ονομάζεται Λαούτα. Ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέρονται έμαθα τι μπορείς να κάνεις με 1 λίτρο ελαιόλαδο, με 1 κιλό λεμόνια και με 200 γραμμάρια γάλα κατσίκας. Τι; Μα 10 σαπούνια Laouta, βέβαια.

Ακολουθεί ένα μικρό οικογενειακό success story που μόλις ξεκινά το υπέροχο ταξίδι του.

Τις ερωτήσεις μας απαντά η Εύη Λαχανά.

Πότε ξεκίνησε η ιστορία με τα σαπούνια; Η ιδέα και η εταιρία;
Η ιδέα με τα σαπούνια ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, η μητέρα μας ανέκαθεν έφτιαχνε σαπούνια για δίκη μας χρήση, εκμεταλλευόμενη φυσικά συστατικά. Εκτός από προσωπική μας χρήση όμως, δίναμε τα σαπούνια και σε φίλους και συγγενείς. Τα καλά σχόλια και η καλή κριτική που δεχόμασταν γι’ αυτά μας έκαναν να το δούμε λιγάκι πιο επαγγελματικά με αποτέλεσμα να στήσουμε την οικοτεχνία μας και να κάνουμε κατά κάποιον τρόπο το χόμπι της μαμάς μας «επάγγελμα».

Διαβάστε ακόμη: Το καινούριο πρόσωπο της Lancôme

Πως ήταν τα πράγματα στην αρχή; Πως τα προωθήσατε στην αγορά;
Όπως όλες οι νέες επαγγελματικές κινήσεις, έτσι και η δική μας στην αρχή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτούσε αρκετές παραπάνω ώρες απασχόλησης αλλά και ευρηματικότητα, ως προς την ποιότητα αλλά και την διαφορετικότητα των ειδών, μιας και τα σαπούνια πλέον απευθύνονταν σε διαφορετικό αγοραστικό κοινό. Το νεαρό της ηλικίας μου καθώς και της αδερφής μου αλλά και οι γνώσεις μας στο να κινούμαστε με σχετική ευκολία στο interne έκανε την προώθησή τους πιο εύκολη υπόθεση.

Υπήρξε κάποιο breakthrough;
Είναι πολλές οι στιγμές που μας έχουν κάνει να χαρούμε και να είμαστε κατά κάποιον τρόπο περήφανες για το προϊόν μας γιατί κυρίως αυτές οι  στιγμές προέρχονται από τα σχόλια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα σαπούνια και μας στέλνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων για την ευεργετική τους δράση.

Που καλλιεργούνται τα υλικά για τα σαπούνια; Είναι δικές σας οι φάρμες;
Το κύριο συστατικό των σαπουνιών είναι το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται από ελαιόδεντρα που έχουμε στην κατοχή μας. Τα υπόλοιπα συστατικά και βότανα συλλέγονται κατευθείαν από το φυσικό περιβάλλον της Καρπάθου.

 Διαβάστε ακόμη: Ο «βασιλιάς» των μαγιό στη Σκανδιναβία είναι Έλληνας!

Οι συνταγές πως δημιουργήθηκαν; Είναι κανείς χημικός;
Ο ιθύνων νους των σαπουνιών και των συνταγών τους είναι η μητέρα μας, η οποία είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός, έχοντας μια μικρή βοήθεια από εμένα που είμαι Γεωπόνος.  

Τι κάνει τα προιόντα σας ξεχωριστά;
Αυτό που νομίζω ότι τα κάνει ξεχωριστά είναι τα οικολογικά και παρθένα συστατικά τους αλλά και η παραγωγή τους στην φάρμα μας την Λαούτα καθώς και ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής  τους. 

Που διατίθενται αυτή τη στιγμή;
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν τα σαπούνια μας στα παρακάτω καταστήματα: στα κομμωτήρια «Μιχάλης Ανουσάκης» στο κέντρο της Αθήνας, στο «Athens olive» στην Πλάκα, στο κατάστημα «Συν…άλλοις» στο Θησείο, στο κατάστημα «Body and Soul» στο Κολωνάκι και σε διάφορα διαδικτυακά καταστήματα, όπως το Ozon boutique.com και elenianna.com.

Έχετε ορίζοντα προώθησης των προιόντων στο εξωτερικό;
Έχουμε ήδη δεχθεί κρούση από το εξωτερικό και έχουν σταλεί και τα απαραίτητα δείγματα, αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. 

Ποια αξία πιστεύετε κάνει την Laouta να ξεχωρίζει;
Πιστεύω ότι παρά την διακίνηση τους πλέον και εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, εμείς νιώθουμε απλά και όμορφα. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Νιώθουμε σαν να έχει μεγαλώσει η οικογένεια μας.

Διαβάστε ακόμη: Μαρκ Τζέικομπς: Η ζωή μετά τη Louis Vuitton

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε όλους όσους ταλανίζονται αυτή τη στιγμή στην  Ελλάδα προσπαθώντας να βρουν μια επαγγελματική διέξοδο;
Οι καιροί είναι σίγουρα δύσκολοι για όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατάμε και να σταματάμε να ονειρευόμαστε. Πρέπει να κυνηγάμε τους στόχους μας και να διαμορφώνουμε το δρόμο κάτω από τα πόδια μας, γιατί σε κανέναν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είμαστε έξυπνος λαός και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ομαδικά και  ατομικά. Να μην μας κυριεύει η απογοήτευση και η αβεβαιότητα των καιρών μας. Η χώρα μας, μπορεί να μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση, φτάνει να κινούμαστε δραστήρια, συνετά και να αξιοποιούμε ότι μας έχει δώσει απλόχερα αυτός ο τόπος. Ενίοτε και με λίγη δόση ρίσκου. Άλλωστε καλύτερα να τολμήσουμε, να ρισκάρουμε και να χάσουμε, παρά να μετανιώσουμε που, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι, απλά την αφήσαμε και έφυγε.

1/4