Σαράντα σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ζωγραφίζουν Καβάφη

Σαράντα σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ζωγραφίζουν Καβάφη

Ξεκίνημα της έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή.

Πρώτα απ’ όλα ας διαβάσουμε μαζί το ποίημα «Κρυμμένα» του Κωνσταντίνου Καβάφη κι ας νιώσουμε πόσο μα πόσο μας ταιριάζει.

«Aπ’ όσα έκαμα κι απ’ όσα είπα
να μη ζητήσουνε να βρουν ποιος ήμουν.
Εμπόδιο στέκονταν και μεταμόρφωνε
τες πράξεις και τον τρόπο της ζωής μου.
Εμπόδιο στέκονταν και σταματούσε με
πολλές φορές που πήγαινα να  πω.
Οι πιο απαρατήρητές μου πράξεις
και τα γραψίματά μου τα πιο σκεπασμένα —
από εκεί μονάχα θα με νιώσουν.
Aλλά ίσως δεν αξίζει να καταβληθεί
τόση φροντίς και τόσος κόπος να με μάθουν.
Κατόπι — στην τελειοτέρα κοινωνία —
κανένας άλλος καμωμένος σαν εμένα
βέβαια θα φανεί κ’ ελεύθερα θα κάμει».

Φέτος που είναι το έτος Καβάφη και με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του,  θα δούμε πως συνδυάζονται τα έργα 40 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών με τον λόγο του μεγάλου μας ποιητή.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει την πολυπρόσωπη θεματική έκθεση Κ.Π Καβάφης: «Ζωγραφισμένα». 40 σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 25.9 στις 20.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Κάρολο Παπούλια και θα διαρκέσει μέχρι τις 8.12.2013.

Διαβάστε ακόμη: Παπαϊωάννου, Λυγίζος και Αμπράμοβιτς κάτω από την ίδια Στέγη

Τι θα δούμε στην εν λόγω έκθεση; Περισσότερα από 100 μοναδικά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια, εγκαταστάσεις μαζί με χειρόγραφα του ποιητή και πολύτιμες εκδόσεις που ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, της Πινακοθήκης Γκίκα, του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, του Ζαχαρία Πορταλάκη και τόσων άλλων που έχουν συνεισφέρει στην συγκέντρωση του απίστευτου αυτού υλικού.

Και λέει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης, Ελένη Αρβελέρ, στον κατάλογο της έκθεσης: «Όσο κι αν φανεί αιρετικό, νομίζω ότι ο Καβάφης σκέφτεται με εικόνες, οι ιδέες έρχονται ύστερα, και μπερδεύονται με συγκινήσεις, εμπειρίες και βιώματα. Θεωρώ ότι ο Καβάφης ήταν ένας πεισματικός, ένας επίμονος εικονολάτρης (όχι εικονόδουλος), εικονολάτρης όμως μιας κοσμικής (όχι χριστιανικής αλλά εθνικής, όπως θα έλεγε) κοπής. Έτσι κι αν δεν θυμάσαι στίχους ποιήματος που διάβασες και ξαναδιάβασες, σίγουρα θα κρατά η μνήμη σου κάποια εικόνα που, είτε εισαγωγικά είτε καταλυτικά, το πλαισιώνουν.»

Διαβάστε ακόμη: Ξεκίνησε το α’ διεθνές φεστιβάλ ποίησης στην Αθήνα

Ο Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, αναφέρει χαρακτηριστικά στον ίδιο κατάλογο: «Για τους Έλληνες το κάθε τι είναι μορφή. Οι 40 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ιστορούν, καθένας με το προσωπικό του ιδίωμα, τη διαχρονική ποίηση του Αλεξανδρινού, κατακτώντας μέσα από το έργο τους τη στερεότητα και τη διάρκεια. Η πολυπρόσωπη και πολυφωνική συνύπαρξη όλων αυτών των καλλιτεχνών επιβεβαιώνει ότι η ποίηση και η εικαστική δημιουργία εκφράζουν μια αίσθηση ολότητας, μια κοινή αναζήτηση. Οι ιδέες, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε αυτή τη θεματική έκθεση, μπορεί να είναι ταυτόσημες, η προσέγγισή τους όμως από τον καθένα καλλιτέχνη είναι ξεχωριστή, καθώς σε αυτή αποτυπώνεται η προσωπική του ανάγνωση. Ας μνημονεύσουμε την εξομολογητική κατάθεση του ίδιου του ποιητή «Ἂς μὴν προσπαθήσουν νὰ βροῦν ποιὸς ἤμουν ἀπὸ τὰ ὅσα ἔκαμα καὶ εἶπα». Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι και ποιητές, όπως οι Τσαρούχης, Φασιανός, Τσόκλης, Ίσαρης και Μυταράς, δηλώνοντας εμφατικά, αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ότι η ποίηση παραμένει η αλήθεια μας».

Ναι. Η ποίηση παραμένει η αλήθεια μας.

Περάστε μια βόλτα από αυτή την έκθεση για να θαυμάσετε μεταξύ πολλών άλλων Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Χρίστο Καρά, Αλέκο Φασιανό, Χρόνη Μπότσογλου, Ψυχοπαίδη, Βάνα Ξένου, Γιάννη Αδαμάκο, Άγγελο Παπαδημητρίου, Κώστα Βαρώτσο, Γιάννη Μετζικώφ, Γιώργο Χαρβαλιά, Μάριο Σπηλιόπουλο, Εδουάρδο Σακαγιάν, Μανώλη Χάρο…

25/9-8/12, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

1/5