Σε εξέλιξη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε ολόκληρη την Ουκρανία

Σε εξέλιξη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε ολόκληρη την Ουκρανία

Οι Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας ερευνούν τις αντικυβερνητικές οργανώσεις – Αντιδράσεις από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι στο Κίεβο.

«Οι εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες απειλούν με τις ενέργειές τους τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή. «Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία ασφαλείας και το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Ουκρανίας αποφάσισαν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την SBU, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά «έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών» από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες».

Διαβάστε ακόμη: Αιματηρές ολονύχτιες συγκρούσεις στο Κίεβο – Δείτε τις φωτογραφίες

Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται
Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ «καταδίκασαν» σήμερα τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή… η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.

«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Διαβάστε ακόμη: Ημέρα πένθους αύριο στην Ουκρανία – «Θύελλα» διεθνών αντιδράσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοι για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη: Το Κίεβο φλέγεται

Αντιδράσεις και από την Ιταλία
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε σήμερα για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία, μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο.

«Με τη μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μπονίνο.

«Η σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδα υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο