Σε πεδίο σοβαρών αντιθέσεων μετατρέπεται η ΕΚΤ

Σε πεδίο σοβαρών αντιθέσεων μετατρέπεται η ΕΚΤ
epa05651009 President of the European Central Bank (ECB) and chairman of the European systemic risk Board, Mario Draghi, during a hearing by the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs in Brussels, Belgium, 28 November 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Η ανοιχτή αμφισβήτηση της πολιτικής Ντράγκι αποτυπώνεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία οι αξιωματούχοι παρέτειναν τις αγορές ομολόγων παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μια σπάνια ένδειξη ανοικτής αμφισβήτησης, τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου έδειξαν ότι «λίγα μέλη» ήταν αντίθετα και στις δύο προτάσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι αναφορικά με τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου.

«Λίγα μέλη δεν μπορούσαν να στηρίξουν καμία από τις δύο εναλλακτικές που είχαν προταθεί, ενώ χαιρέτισαν την περιστολή των αγορών», έδειξαν τα πρακτικά.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο με αγορές 60 δισεκ. ευρώ το μήνα ή έως τον Σεπτέμβριο με αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ. Εν τέλει υιοθετήθηκε η πρώτη επιλογή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters