Σύγκλιση απόψεων στην άτυπη Σύνοδο των Οκτώ

Σύγκλιση απόψεων στην άτυπη Σύνοδο των Οκτώ

Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει εντός της ευρωζώνης.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το πρωί η άτυπη Σύνοδος των Οκτώ για την Ελλάδα στην οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίους παράγοντες, σημειώθηκε σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, του Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.

Διαβάστε ακόμη: Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Στην άτυπη Σύνοδο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών και των θεσμών προχώρησαν σε ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι δεν τίθεται και δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ τονίστηκε από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα ως τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τομέων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής άμεσων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, άποψη στην οποία επέμειναν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αντιμετώπιση που έτυχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην υπάρχει επιθετική ρητορική απέναντί τους από την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε περισσότερα για τα όσα προηγήθηκαν της άτυπης Συνόδου

Νωρίτερα, κλείνοντας τη συνέντευξη-εξπρές για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να αναμένουν τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», λέγοντας ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.

Tο θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να απασχολήσει τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής καθώς σύμφωνα με τον EUObserver, Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει ενημέρωση της ολομέλειας της Συνόδου για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου για την Ελλάδα.