Συμφωνία για το Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα και οι «γκρίζες ζώνες»

Συμφωνία για το Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα και οι «γκρίζες ζώνες»

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, με την ονομασία που υιοθετείται να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, με την ονομασία που υιοθετείται να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η συμφωνία, που έτυχε ένθερμης υποδοχής από τον διεθνή παράγοντα –πέραν του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, έσπευσαν να χαιρετίσουν την επίτευξή της ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ–, θα υπογραφεί τυπικά σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή στις Πρέσπες, ενδεχομένως το Σάββατο, όπου, εκτός απροόπτου, πέραν του επί σειράν ετών διαπραγματευτή των Ην. Εθνών Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί και ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ αναμένεται ότι θα παρευρεθούν και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τις χθεσινές παράλληλες ανακοινώσεις σε Αθήνα και Σκόπια θα ακολουθήσει το «ραντεβού των Πρεσπών», το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή θα γίνει στη Βουλή η συζήτηση, κατά την οποία η κυβέρνηση θα ενημερώσει την αντιπολίτευση για τα σημεία της συμφωνίας.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

-Κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή.

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29), όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου), στην οποία θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία», υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό, υπάρχει το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το Σκοπιανό.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι «γκρίζες ζώνες»

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Το πρώτο είναι η κατηγορία ότι παραμένουν οι αλυτρωτικές τάσεις ακριβώς γιατί θα χρησιμοποιείται η «μακεδονική» γλώσσα και η «μακεδονική» ιθαγένεια. Ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν υποσημειώσεις αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος είναι Μακεδονία όχι Βόρεια. Θα επικρατήσει επίσης, η μακεδονική γλώσσα κι όχι κάποια σλαβικής προέλευσης και θα λέγονται Μακεδόνες κι όχι κάποιοι που δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Τέλος, ένα γκρίζο σημείο είναι η μεταβατική περίοδος μέχρι να κυρωθεί η συμφωνία. Θα ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά αν δεν υπάρξει κύρωση τι θα συμβεί με την ατλαντική συμμαχία;

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην την υπογράψει. «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» έσπευσε να προσθέσει.

Υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή στάση, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάχθηκε να αξιολογήσει το επίσημο σχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ επανέλαβε ότι «είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξήγησε ότι με τη συμφωνία δίνεται «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ενώ εστίασε και στην παραμονή των αλυτρωτικών «σπερμάτων», επικαλούμενος τα περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,Βασίλης Λεβέντης, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για την μη παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Νωρίς, το πρωί, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να εγκρίνουν μια λύση, η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Διαβάστε ακόμη: Ζόραν Ζάεφ: Επιτεύχθηκε «ιστορική λύση» με την Ελλάδα για το ονοματολογικό