ΔΝΤ: Ταχεία αποκλιμάκωση για το ελληνικό χρέος –  Στο 128,7% του ΑΕΠ το 2027 και στο 111,1% το 2031

ΔΝΤ: Ταχεία αποκλιμάκωση για το ελληνικό χρέος –  Στο 128,7% του ΑΕΠ το 2027 και στο 111,1% το 2031
Athens Acropolis, Greece. Greek flag waving on pole, ancient column remains against blue sky background, spring sunny day. Photo: AFP
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προβλέψεις για τη διετία 2026-2027 εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Απριλίου

Σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης διατηρείται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη βάση δεδομένων World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στη Μπανγκόκ αποτυπώνουν μια θετική δημοσιονομική εικόνα για τη χώρα, επανακαθορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 136% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αισθητή υποχώρηση από το 146,6% που διαμορφώθηκε κατά το προηγούμενο έτος. 

Η θετική αυτή δυναμική προβλέπεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με το ποσοστό να υποχωρεί περαιτέρω στο 128,7% το 2027 και να αγγίζει το 111,1% του ΑΕΠ έως το 2031.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προβλέψεις για τη διετία 2026-2027 εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Απριλίου, οι οποίες τοποθετούσαν το χρέος στο 136,9% και 130,3% αντίστοιχα.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση επιφέρει ανακατάταξη των συσχετισμών εντός της Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς. 

Ειδικότερα, για το τρέχον έτος το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο της Ιταλίας, το οποίο εκτιμάται στο 137,9% του ΑΕΠ. Στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα του 2031, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση τόσο από τη Γαλλία, όπου το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά στο 123,6%, όσο και από το Βέλγιο, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 122,1%.

Παράλληλα, το 2031 το ελληνικό χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών, ο οποίος εκτιμάται στο 115,2% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζεται καταλύτικα από την ανοδική τροχιά του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, το οποίο οδεύει προς το 145% του ΑΕΠ, αλλά και από την Ιαπωνία, η οποία διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στο 188,9%, παρά τη σταδιακή του μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτογενή πλεονάσματα και δημοσιονομικά μεγέθη

Η επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση του χρέους βασίζεται στη διατήρηση ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρά τη σταδιακή προσαρμογή τους, τα πλεονάσματα προβλέπεται να παραμείνουν σταθερά πάνω από το όριο του 2%. Για φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 3,4%, έναντι 4,9% το 2025, ενώ υπολογίζεται σε 2,6% για το 2027 και 2,4% για το 2031.

Όσον αφορά το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, το οποίο ενσωματώνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 0,3% φέτος, μετά το 1,7% του 2025, προτού περάσει σε οριακό έλλειμμα 0,6% το 2027 και περίπου 1% το 2031.

Στο πεδίο των δημόσιων εσόδων, το ποσοστό τους επί του ΑΕΠ εκτιμάται στο 50% για τη φετινή χρονιά, διατηρώντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση στο 48,6% το 2027 και στο 48% το 2031. Στον αντίποδα, οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν πρόσκαιρη άνοδο στο 49,7% του ΑΕΠ φέτος από 48,3% πέρυσι, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 49,3% το 2027 και να σταθεροποιηθούν κοντά στο 49% έως το 2031.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: