Η συμφωνία Ιράν–Δύσης ρίχνει την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Η συμφωνία Ιράν–Δύσης ρίχνει την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Θετικά σχόλια από αραβικές χώρες, Τουρκία και Δύση – Προσπάθεια «εξευμενισμού» του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. 

Στην πτώση των πετρελαϊκών τιμών και στην άνοδο των μετοχικών, στην παγκόσμια αγορά, οδήγησε σήμερα η συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τιμή του Μπρέντ σημείωσε κάμψη άνω των 2 δολ. ανά βαρέλι, στα 108,70 δολ. Αντίστοιχα το «ελαφρύ αργό» (WTI), έπεσε κατά 89 σεντς, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1%.

Αντίθετα οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 0,4%. Ο δείκτης MSCΙ, που καταγράφει την πορεία των μετοχών σε 45 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2% ενώ στην Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται απόλυτα από την πορεία των πετρελαϊκών τιμών, ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,5%.

Η συμφωνία της Γενεύης ίσως αυξήσει την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα της οργής του συμμάχου της εξασφαλίζοντας μια συνολική διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία θα δεχτεί να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων, ανοίγοντας μια νέα περίοδο διαπραγματεύσεων σε βάθος χρόνου έξι μηνών. «Το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί πάντα να είναι το σημείο τερματισμού», εξήγησε χθες ο Κέρι.

Διαβάστε ακόμη: H μυστική διπλωματία πίσω από το deal Δύσης-Ιράν

Θετικά είδαν τη συμφωνία οι αραβικές χώρες
Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, το Κατάρ και το Κουβέιτ, υποστήριξαν την προσωρινή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, στην οποία κατέληξαν χθες τα ξημερώματα το Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις λέγοντας ότι ευελπιστούν ότι αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι Άραβες γείτονες του Ιράν, επισημαίνει το Ρόιτερς, ήταν βαθιά ανήσυχοι σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Τεχεράνης και δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους όσο διεξάγονταν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τουλάχιστον δημοσίως οι περισσότεροι πρόσφεραν ήδη την υποστήριξή τους.

Οι δύο μοναδικοί φίλοι του Ιράν στον αραβικό κόσμο– το Ιράκ και η Συρία– έσπευσαν χθες να χαιρετίσουν τη συμφωνία, το ίδιο και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία την υποστήριξε επειδή ασκεί πίεση στο Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν επίσης εκφράστηκαν θετικά για τη συμφωνία.

Το Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα του.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Χαιρετίζει και η Τουρκία
Η Τουρκία εξήρε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση και υπενθύμισε ότι και η ίδια συνέβαλε στην προετοιμασία αυτής της θετικής εξέλιξης.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έχω υποστηρίξει μια διπλωματική λύση κι έχω φιλοξενήσει πολλές διπλωματικές προσπάθειες στην Τουρκία για αυτό το σκοπό» έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ στο λογαριασμό του στο Twitter. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου κι ελπίζω ότι σύντομα θα επισφραγιστεί με μια οριστική συμφωνία» έγραψε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.