Συμφωνία στο Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. ευρώ και υποσχέσεις για το χρέος

Συμφωνία στο Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. ευρώ και υποσχέσεις για το χρέος

Τι πήραμε και τι χάσαμε: Η δόση, η υποσχετική για το χρέος, τα γλυκαντικά για την ανάπτυξη και το QE που πάει για αργότερα. 

Στο τελευταίο Eurogroup όλες οι πλευρές ήταν πιο έτοιμες να αποδεχθούν μία κοινή λύση. Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε ξεκάθαρα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup λοιπόν αποφάσισε την χορήγηση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, την συμφωνία της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και κοντά στο 2% έως το 2060. Από την πλευρά του το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος.

Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Μέχρι το 2022 υπάρχει δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Αναφορικά με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, τα 7,7 δισ. ευρώ θα δοθούν αρχές Ιουλίου (6,9 αφορούν την αποπληρωμή χρέους και το υπόλοιπο 0,8 για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό). Το 0,8 δισ. θα εκταμιευθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά το καλοκαίρι, αρκεί η Ελλάδα να συμβάλει και αυτή με δικά της μέσα στην εκκαθάριση των οφειλών αυτών.

Για το χρέος η χώρα μας πήρε μια ανανεωμένη «υποσχετική» ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί με τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και αν χρειαστεί θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016, που αναφέρονταν σε βραχυπρόθεσμες (υλοποιούνται ήδη), μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος

Αυτό που είναι διαφορετικό στη χθεσινή συμφωνία είναι «τα γλυκαντικά» που περιέχονται με σκοπό να ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό την ελληνική ανάπτυξη. Ειδικότερα, ενσωματώνεται η γαλλική πρόταση που συνδέει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους (όσο μεγαλώνει η ανάπτυξη τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους). Ο συγκεκριμένος, όμως, μηχανισμός της παραπάνω πρότασης θα καθοριστεί μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάποια στιγμή στο μέλλον.

Συγχρόνως, το Εurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δουλέψουν με την ελληνική κυβέρνηση σε μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων, χρησιμοποιώντας υφιστάμενους διαθέσιμους πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η ΕΤΕπ. Επιπλέον, υπάρχει μία σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

ΕΚΤ: Σήμερα το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους

Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Κλάους Ρέγκλινγκ : Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα πέρυσι

Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν
Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή των εθνικών καθυστερούμενων, ανέφερε.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». «Για αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιπλέον μέτρα, όπως η ελάφρυνση του χρέους, θα εξεταστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος, πρόσθεσε.

«Εάν επιπλέον μέτρα κριθούν αναγκαία στο τέλος του προγράμματος μπορούμε να τα λάβουμε», τόνισε
«Η προσδοκία είναι ότι το σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία», κατέληξε.

Δείτε όλες τις δηλώσεις μετά το Eurogroup ΕΔΩ

Τσίπρας: «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, μέσω του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο twitter:

«Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Τσακαλώτος: Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Ευκ.Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.Είμαι πλέον πολύ ευχαριστημένος από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα πολύ δε περισσότερο από ότι ήμουν στις 22 Μαΐου.

Με την σημερινή απόφαση στέλνεται ένα μήνυμα στις αγορές με βάση τα δικά τους κριτήρια, ανέφερε.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε πως η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και δεν αποφασίζει το Eurogroup επί αυτού του ζητήματος.

Ο κ Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι από την απόφαση του Eurogroup αλλά και τις δηλώσεις της κ Λαγκάρντ υπάρχει ένα σαφές μήνυμα

Ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ρήτρα ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι το χρέος εξαρτάται πλέον από την ανάπτυξη και από τον ρυθμό που θα πετύχουμε. Επιπλέον στη ανακοίνωση του Eurogroup, ανέφερε, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας για μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά, ανέφερε ο κ. Τσακάλωτος.

Διαβάστε την αντίδραση της ΝΔ ΕΔΩ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων της β’ αξιολόγησης, ιδίως του φιλόδοξου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που αφορά στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Μαζί αυτά παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται για μετά το 2018. Αφορά επίσης σε ένα πιθανό αναπτυξιακό πακέτο που έχει στόχο να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να βελτιώσει το ελληνικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι. Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση ενός πακέτου αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), όπως είναι η δημιουργία μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς, ενός πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, όπως και οι δράσεις για να καταστεί πλήρως λειτουργική η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup καλωσορίζει την υιοθετημένη νομοθεσία που διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ. Το Eurogroup επίσης συγχαίρει τις ελληνικές Αρχές για την υιοθέτηση της νομοθεσίας που αφορά στην εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις και στην περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την τόνωση των επενδύσεων για την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, που ανέρχονται περίπου σε 11 δισ. ευρώ. Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές Αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι τα επιπρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν μετά από την αναθεώρηση των κονδυλίων της εθνικής χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2017 – 2020, θα απορροφηθούν πλήρως. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου που θα υποστηρίξουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.

Παράλληλα, το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τους θεσμούς, όπως επίσης και τα τρίτα εμπλεκόμενα μέρη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να αναπτύξουν και να στηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω επιλογές κινητοποίησης επιπρόσθετων κεφαλαίων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως είναι η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να συνεργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να συνεργαστούν για την ενίσχυση των μέσων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια από το European Investment Advisory Hub, προκειμένου να διευκολυνθεί η προετοιμασία των επενδύσιμων έργων και η δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων συμβάλλουν ήδη στη σημαντική μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και από εκεί και έπειτα μία δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ, στην περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο των μέτρων για το χρέος που προβλέφθηκαν από το Eurogroup τον Μάιο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup υπενθύμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνηθέντα επίπεδα για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης: Θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και εν συνεχεία κάτω από το 20% του ΑΕΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα παραμείνει σταθερά σε πτωτική τροχιά.

To Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να υλοποιήσει μία δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος στο βαθμό που χρειάζεται για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, σε ευθυγράμμιση με την ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016. Αυτό περιλαμβάνει την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την δόση επαναγοράς χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, την χρήση των κερδών του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (SMP) του 2014 από τον διαχωρισμένο λογαριασμό του ESM, την αποκατάσταση της μεταφοράς του ισοδύναμου των κερδών της Συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και του SMP στην Ελλάδα (από το δημοσιονομικό έτους 2017), τις διαδικασίες διαχείρισης των υποχρεώσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ESM, λαμβάνοντας δεόντως υπόψιν το εξαιρετικά υψηλό βάρος ορισμένων κρατών μελών και τον επανπροσδιορισμό (reprofiling) του EFSF εντός του μέγιστου Εξουσιοδοτημένου Ποσού του Προγράμματος.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, με την επιφύλαξη του τελικού DSA, την επέκταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων (WAM) και μία περαιτέρω αναβολή του επιτοκίου και της απόσβεσης του EFSF από 0 έως 15 έτη. Όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, αυτά τα μέτρα δεν συνεπάγονται επιπλέον κόστος για άλλα δικαιούχα κράτη μέλη.

Προκείμενου να ληφθούν υπόψιν οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών του DSA για την ανάπτυξη και των πραγματικών εξελίξεων της ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το reprofiling του EFSF θα επαναπροσδιοριστεί (recalibrated) σύμφωνα με έναν λειτουργικό μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης ο οποίος θα συμφωνηθεί. Αυτός ο μηχανισμός θα καθοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM για να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται τα κριτήρια αναφοράς για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες τα οποία ορίστηκαν παραπάνω και να διασφαλιστεί ότι τηρείται το ανώτατο όριο που καθορίζεται από το Εξουσιοδοτημένο Ποσό του Προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup δίνει εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω επί αυτού από το 2018.

Στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί αυτή η δεύτερη δέσμη μέτρων. Ο ακριβής προσδιορισμός αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup με βάση μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτή η DSA, αν και βασίζεται σε επιφυλακτικές υποθέσεις, θα λάβει επίσης υπόψιν τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση ενός απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος. Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού θα υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως το περαιτέρω re-profiling του EFSF και την αναβολή και τον περιορισμό των πληρωμών τόκων.

Αναγνωρίζοντας τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) με την Ελλάδα για τις πολιτικές, η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνη Προληπτική Συμφωνία (Stand-By Arangement). Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία του ΔΝΤ θα καταστεί ενεργή με πόρους που θα διατεθούν σύμφωνα με τους όρους του, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε καλό δρόμο, όταν τα στελέχη του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία, θα προσδιοριστούν καταλλήλως στο τέλος του προγράμματος και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπό το πρίσμα της πλήρους εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης (MoU) και την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη της τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας.

Υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές: το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων Για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.