Συμφωνία Τραμπ και Γιούνκερ για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Συμφωνία Τραμπ και Γιούνκερ για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ με ανάρτηση στο twitter έκανε λόγο για μια «παραγωγική συνάντηση».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εργαστεί για μηδενικούς δασμούς, και επιδοτήσεων σε μη αυτόματα βιομηχανικά είδη, κάνοντας λόγο για μια «νέα φάση» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, συμφώνησε με τον Γιούνκερ στη μείωση της γραφειοκρατίας για το εμπόριο και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε για να μηδενίσουμε τους δασμούς, να μηδενίσουμε τα μη δασμολογικά εμπόδια και να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις σε μη αυτόματα βιομηχανικά προϊόντα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δίπλα στον Γιούνκερ.

«Επίσης θα συνεργαστούμε για την μείωση των εμποδίων και την αύξηση του εμπορίου σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα, καθώς και σόγιας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής στη μείωση της γραφειοκρατίας για το εμπόριο και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ με ανάρτηση στο twitter έκανε λόγο για μια «παραγωγική συνάντηση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσουν κατά μέρος τις εντάσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών ενόσω διαπραγματεύονται μια συμφωνία με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό φυσικά βασίζεται στο ότι όσο διαπραγματευόμαστε- εκτός αν το ένα μέρος σταματήσει τις διαπραγματεύσεις- θα απόσχουμε από την επιβολή περαιτέρω δασμών και θα επανεκτιμήσουμε τους υπάρχοντες δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Δεν έγινε πάντως σαφές εάν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, καθώς και οι δασμοί που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα, θα αρθούν αμέσως ή όχι.

Διαβάστε ακόμη: Περισσότερες εξηγήσεις για το τι συμφώνησαν Γιούνκερ-Τραμπ ζητούν οι Ευρωπαίοι

 

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ- Βρυξελλών

Ο Τραμπ και ο Γιούνκερ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο. Ακολουθεί μια σύνοψη των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που ανακοίνωσαν, οι οποίες πάντως παραμένουν συνολικά μάλλον αόριστες.

Συμφωνία επί της αρχής

Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό.

«Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.

Χάλυβας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών.

Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα.

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο, ενώ τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ κέρδισε χρόνο.

«Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σεούλ.

Ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της γερμανικής βιομηχανίας υποδέχθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία τις λύσεις που προτάθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι επαπειλούμενοι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί από το φόντο.

Για τον σύνδεσμο γερμανικών βιομηχανιών DIHK, επαφίεται τώρα στην Ουάσινγκτον να ανοικοδομήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και να άρει τους- παράνομους, κατ’ αυτόν- δασμούς που επέβαλε.

«Οι λύσεις που προτάθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δόση σκεπτικισμού», ανέφερε ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας παράλληλα ότι αν μη τι άλλο η συνάντηση Τραμπ-Γιούνκερ έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να διχαστεί.