Σημείο τριβής ο αριθμός των δόσεων σε Εφορίες και Ταμεία

Σημείο τριβής ο αριθμός των δόσεων σε Εφορίες και Ταμεία

Συμφώνησαν στην ουσία αλλά διαφώνησαν επί της διαδικασίας κυβέρνηση και τρόικα – Αναχωρούν οι δανειστές..για να επιστρέψουν.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η τελευταία συνάντηση, για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται στη συνέχεια να αναχωρήσουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των stress tests για τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να αναχωρήσει το προσεχές Σάββατο για την Ουάσιγκτον, όπου την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.

Χθες σημειώθηκε εμπλοκή στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια λόγω της διαφωνίας με την τρόικα για τον αριθμό των δόσεων πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι νέες συζητήσεις και η έγκριση για την ψήφιση του νομοσχεδίου παραπέμπονται στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας .

Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι η τρόικα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ως τη «μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους».

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου για δύο λόγους:

1) Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διαφωνία ως προς τον αριθμό των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακοινώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην αποπληρωμή των χρεών μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Κάτι που δεν δέχεται η τρόικα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να είναι ίδιες με τις αντίστοιχες που προβλέπει και το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο «Δένδια» ορίζει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις. Επίσης, προβλέπει και τη δυνατότητα διαγραφής ακόμη και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.

2) Ο δεύτερος λόγος αφορά σε μία νέα απαίτηση που έγειρε η τρόικα. Όπως αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειστές ζήτησαν περισσότερες εξασφαλίσεις για τη ρύθμιση των χρεών μεγαλοφειλετών.