Συμβαίνει και εις… Παρισίους!

Συμβαίνει και εις… Παρισίους!
Photo: REUTERS

Ένας στους πέντε Γάλλους βουλευτές έχει βολέψει «ημέτερους» -παιδιά, συζύγους κλπ- σε θέσεις συμβούλων.

Τελικά, το βουλευτιλίκι -με το πρόθεμα «ευρώ» ή μη- αποδεικνύεται… οικογενειακή υπόθεση! Κι όχι μόνον στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής διαδικτυακής εφημερίδας Mediapart, περίπου το 20% των Γάλλων βουλευτών (για την ακρίβεια 115 σε σύνολο 577) έχουν “βολέψει” στενούς συγγενείς τους σε θέσεις αμειβόμενες απευθείας από το ταμείο της Βουλής.

Μεταξύ των ευεργετημένων είναι 52 σύζυγοι, 28 γιοί και 32 κόρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι στερούνται των τυπικών προσόντων! Από νομικής πλευράς, η πρακτική αυτή δεν θεωρείται στη Γαλλία παράνομη. Αντίθετα, εκ του νόμου προβλέπονται σχετικά κονδύλια ύψους 4.750 ευρώ μηνιαίως ανά βουλευτή!

Εύλογα, ωστόσο, πολλά εγχώρια ΜΜΕ εγείρουν τώρα ζήτημα νομιμοποίησης, και όχι μόνον ηθικής, για την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων, δη σε καιρούς σκληρής λιτότητας και μίας δύσκολης περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που τέτοια στοιχεία έρχονται στο φως, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης διαφάνειας για τα συμφέροντα βουλευτών και γερουσιαστών», σχολιάζει η δεξιά εφημερίδα Le Figaro.

Οι αλγεινές εντυπώσεις, υπογραμμίζει, σίγουρα δεν αμβλύνονται από «το γεγονός ότι ενώ οι βουλευτές δικαιούνται κανονικά 9.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών, το ποσό αυτό πέφτει στο μισό, όταν αφορά στην απασχόληση συγγενών τους»…

Από τα πιο ηχηρά παραδείγματα είναι αυτό του πρώην προέδρου του δεξιού κόμματος UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, που απασχολεί εδώ κι εννέα χρόνια στο βουλευτικό γραφείο του την σύζυγό του, Νάντια, η οποία στην κανονική της ζωή επαγγέλλεται παιδοψυχολόγος!

Ή του ίδιου του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, του Σοσιαλιστή Κλοντ Μπαρτολόν, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του με το αμίμητο «θα έλεγα ότι έχω παντρευτεί τη συνεργάτιδά μου, παρά προσέλαβα τη σύζυγό μου»!

Εγγόνια, ξαδέλφια και λοιποί συγγενείς συμπληρώνουν τη μακρά αυτή λίστα των δημόσιων λειτουργών- «ημέτερων», η απασχόληση των οποίων παρέμενε μέχρι χθες στην αφάνεια. Οι περιπτώσεις τους -κοντά στις 1000 (!)- ήλθαν στο φως χάρη στον νέο νόμο περί διαφάνειας στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Αλλά ανεξαρτήτως τυπικών και μη προσόντων θεωρούνται όλες πέρα για πέρα νόμιμες, μίας και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα του γαλλικού κοινοβουλίου και μνημονεύει η αριστερή εφημερίδα Liberation: «Oι βουλευτές έχουν το ιδιότητα του εργοδότη. Mπορούν να προσλαμβάνουν ελεύθερα τους υπαλλήλους τους, να τους απολύουν, να ρυθμίζουν το εργασιακό τους καθεστώς και τους μισθούς τους, σε συμφωνία με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας»…

Διαβάστε ακόμα:

Δουλειά χωρίς αφεντικά!

«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης

Επιτυχία ανεξαρτήτως ηλικίας

Διακοπές στο Παρίσι με όσα χρήματα θέλετε