«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης

«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης

Συμπτωματική η «μαύρη εβδομάδα» στις αερομεταφορές, διαβεβαιώνουν ειδικοί.

Οι πιθανότητες ενός αεροπορικού δυστυχήματος είναι λιγότερες 1 στο 1.000.000, τονίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών. Ακόμη κι έτσι, πάντως, μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες τερμάτισαν όλα τα «κοντέρ» αυτών των πιθανοτήτων, με τρεις πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες και συνολικό απολογισμό 462 νεκρούς: παραπάνω από τον συνολικό «μαύρο» απολογισμό (459 νεκροί) στις αερομεταφορές για ολόκληρο το 2013!

Στη μυστηριώδη και «σκοτεινή» ακόμη κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν 298 άνθρωποι. Στην συντριβή της GE 222 των TransAsia Airways στην Ταϊβάν έχασαν τη ζωή τους άλλοι 48. Κανείς από τους 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air Algerie δεν επέζησε της συντριβής στο βόρειο Μαλί…

Ήταν μια «μαύρη εβδομάδα» για την πολιτική αεροπορία, όπως παραδέχεται με σημερινή ανακοίνωσή της η ίδια η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών), δη σε μία ήδη πολύ κακή χρονιά για τον κλάδο: μόνον μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2014, οι θάνατοι από αεροπορικά δυστυχήματα φθάνουν τους 991!

«Με τρεις τραγωδίες τόσο σύντομα η μία μετά την άλλη, ο κόσμος εύλογα θα αναρωτιέται για την ασφάλεια των αερομεταφορών», παραδέχεται σε γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Τόνι Τάιλερ. «Έχεις ήδη τον φόβο και ξαφνικά έχεις χειροπιαστές αποδείξεις ότι αυτός είναι βάσιμος», συμπληρώνει ο Τζορτζ Ένερλι, ψυχολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

«Αυτό που επιτείνει το αίσθημα του φόβου είναι όταν δεν ξέρεις τους λόγους της συντριβής», επισημαίνει. «Είναι αντιληπτό ότι υπάρχει πάντα ένα ρίσκο, όμως υπό αυτές τις συνθήκες φθάνει κανείς στα όρια της υπερβολής».

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αερομεταφορές έχουν γίνει πολύ πιο ασφαλείς μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πριν από 20 χρόνια καταγράφονταν 2000 νεκροί και 250 αεροπορικά δυστυχήματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο! Μεταξύ 2001 και 2010, αντίθετα, οι συντριβές αεροσκαφών μειώθηκαν κατά 42%.

Εξ αυτών, άλλωστε, οι περισσότερες αφορούσαν μικρού τύπου αεροσκάφη. Αντίθετα, τραγωδίες σαν τις τελευταίες δύο έχουν οδηγήσει σήμερα σε οικονομική κατάρρευση τη Malaysia Airlines «είναι πραγματικά σπάνιες», υπογραμμίζει ο Ρόναν Χούμπερτ, ειδικός σε θέματα αερομεταφορών και ιδρυτής της ιστοσελίδας B3A, που αποτελεί ένα πολύτιμο, πλούσιο -αν και μακάβριο- αρχείο των αεροπορικών καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση, η αναταραχή σε αερομεταφορές και ταξιδιώτες, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, υπάρχει και αυξάνει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, στελέχη των αερομεταφορών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μόντρεαλ του Καναδά, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την εξέταση σχεδίων για πρόσθετα μέτρα στην ασφάλεια των πτήσεων. Όπως εξάλλου τονίζει στην ανακοίνωσή του και ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ: «το να προφυλάσσουμε τους πελάτες μας από κάθε κακό μεταφέροντάς τους ανά τον κόσμο είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την αποστολή της βιομηχανίας των αερομεταφορών»…

Για καλό και για κακό, πάντως, το Associated Press έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές να μας προσφέρει:

Στην ιστοσελίδα FlightAware.com, για παράδειγμα -όπου απεικονίζεται η πορεία πτήσεων των τελευταίων ημερών- μπορεί κανείς να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα για το αεροπορικό ταξίδι που πρόκειται να κάνει.

Στην AirSafe.com, μπορεί να δει ανά εταιρία, μοντέλο αεροσκάφους και γεωγραφική περιοχή τις τραγωδίες που έχουν συμβεί.

Στο Aviation-safety.net παρατίθεται μία λίστα με πρόσφατα προβλήματα ασφαλείας που έχουν εντοπιστεί.

Στο ec.europa.eu, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν η αεροπορική εταιρία με την οποία σκοπεύει να ταξιδέψει συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των ασφαλών εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στο www.iata.org μπορεί κανείς να δει εάν αυτή αποτελεί μέλος της ΙΑΤΑ, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί… εγγύηση ασφαλείας.

Επειδή πάντως υπάρχει και η ατομική ευθύνη, στο www.airsafe.com, ο Τοντ Κέρτις, πρώην μηχανικός ασφάλειας στην Boeing, έχει 10 συμβουλές για κάθε ταξιδιώτη. Μεταξύ αυτών που προτείνει είναι η επιλογή μεγάλων αεροσκαφών και πτήσεων χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πτήσης -π.χ. να μην βάζουμε βαριά κι ογκώδη αντικείμενα στους χώρους αποθήκευσης πάνω από τα καθίσματα- να φορούμε συνέχεια τη ζώνη ασφαλείας και να αποφεύγουμε την κατανάλωση πολλών υγρών, που θα μας οδηγούν με μεγαλύτερη συχνότητα στην ούτως ή άλλως… στενόχωρη τουαλέτα του αεροσκάφους.

Διαβάστε ακόμα:

Εντοπίστηκε το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Air Algerie

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών

«Χτύπησε» το καμπανάκι για τη Ρωσία