Σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική

Σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική

Τις επόμενες ημέρες η σύστασή της σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης - Τη διαμόρφωση «Συμφώνου Βιομηχανικής Πολιτικής» ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συσταθεί η Διϋπουργική Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική πολιτική, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η επιτροπή αυτή θα εξετάζει οριζόντια τα θέματα και θα επιδιώξει να εξειδικεύσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής. «Αυτό είναι αναγκαίο λόγω της παρούσας χρονικής συγκυρίας, και της ανάγκης να σωθούν θέσεις εργασίας αλλά και δημιουργηθούν καινούριες. Είναι όμως, αναγκαίο και για το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη βιομηχανική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός.

Στη σύσκεψη, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια βιομηχανική επανεκκίνηση, καθώς, «με την παραγωγική οικονομία αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα οριστικά απο το τέλμα της κρίσης».

Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε τη διαμόρφωση ενός «Συμφώνου Βιομηχανικής Πολιτικής» στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το οποίο να αποτελέσει την ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής.

Η νέα βιομηχανική πολιτική σε συνδυασμό με την καινοτομία θα συζητηθούν σε σχετική ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΒ, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Στόχος της εκδήλωσης είναι «να συζητηθούν οι παράμετροι μίας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής στη σημερινή ευρωπαϊκή ατζέντα».

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τις επιδόσεις και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Πολυτεχνείου.

Επίσης θα εξετασθούν οι προοπτικές για επτά κλάδους της μεταποίησης (Βιομηχανία Παραγωγής Ενέργειας, Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Δομικά Υλικά και Μεταλλικές Κατασκευές, Παραγωγική Αλυσίδα Τροφίμων, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία και Έτοιμο Ένδυμα-«Δημιουργική» Βιομηχανία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο ΕΣΠΑ