Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο ΕΣΠΑ

Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο ΕΣΠΑ

Τι συζήτησαν ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. 

Την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Είναι εξαιρετικό, αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή η Ελλάδα, από ό,τι φαίνεται, έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος συνεχάρη τον υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου που υποβλήθηκε προ δύο ημερών, «το οποίο πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν», όπως είπε.

Τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα. «Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία. Ενώ, μέχρι πρότινος, τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22% θα ανέβει στο 35%» όπως εξήγησε ο ίδιος.

Υπογράμμισε, με έμφαση, ότι έχει διαπιστώσει ο ίδιος την πρόοδο που έχει καταγραφεί. «Χθες ήμουν στην Κρήτη, οπότε διαπίστωσα ότι ο περιφερειάρχης εκεί, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο κόμμα, παρ’ όλα αυτά εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. υπουργό για την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι σημειώνεται πρόοδος» είπε ο κ. Χαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ΕΕ, «που εδώ στην Ελλάδα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή στην ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Ο επίτροπος κατέληξε στις δηλώσεις του: «Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί τέταρτη, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Για το ΕΣΠΑ, το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και, παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της για τη νέα προγραμματική περίοδο, για το νέο ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι’ αυτό τον λόγο, στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά».