Σκάνδαλο 7 δισ. δολαρίων συνταράζει τους Κινέζους επενδυτές

Σκάνδαλο 7 δισ. δολαρίων συνταράζει τους Κινέζους επενδυτές

Οι αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένα τεράστιο “σύστημα Ponzi”, που φέρεται να έχει εξαπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι συλλήψεις έγιναν γνωστές τη Δευτέρα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας και προκλήθηκε ανησυχία στους επενδυτές.

Ο άνθρωπος πίσω από την απάτη, ο Ντινγκ Νινγκ, κατηγορείται πως υπεξαίρεσε νέα κεφάλαια προκειμένου να εξοφλήσει υφιστάμενους επενδυτές. Το ποσό των κεφαλαίων που υπεξαιρέθηκαν ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια γιουάν (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από περίπου 900.000 επενδυτές.

Το E-zubao έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σκάνδαλα της Κίνας. Αφορά σε ένα σκοτεινό και ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα που προσφέρει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απόδοσης . Συχνά δεν υπάρχει καμία διαφάνεια σχετικά με το πού κατευθύνονται τα χρήματα των επενδυτών, ενώ και οι επενδυτικοί οργανισμοί έχουν ασαφή ονόματα και περιγραφές, όπως για παράδειγμα «προϊόντα διαχείρισης πλούτου».

Οι υπηρεσίες αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι Kινέζοι άνθρωποι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για να επενδύσουν τις οικονομίες τους.

Επιιπλέον, οι επενδύσεις αυτές μερικές φορές διατίθενται στην αγορά από μεγάλες κρατικές τράπεζες, τις οποίες ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ως έμμεση εγγύηση.