Σκηνικό ρήξης ΕΕ-ΗΠΑ με αφορμή τον υποψήφιο Αμερικανό πρέσβη

Σκηνικό ρήξης ΕΕ-ΗΠΑ με αφορμή τον υποψήφιο Αμερικανό πρέσβη
epa05603710 Members of parliament vote during the voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, 26 October 2016. EPA/PATRICK SEEGER

Μπλόκο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον Τεντ Μάλοχ μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του κατά της ΕΕ.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προχώρησαν πολιτικά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου, καθώς ζητούν να μπλοκαριστεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ η τοποθέτηση του Τεντ Μάλοχ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας θεωρείται το φαβορί για να πάρει το χρίσμα από τον Ντόναλντ Τραμπ για το συγκεκριμένο πόστο. Οι ηγέτες των συντηρητικών και των φιλελεύθερων στις Βρυξέλλες όμως, με επιστολή τους στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητούν να απορριφθεί ο διορισμός του συγκεκριμένου ενώ σε παρόμοια κίνηση προχώρησαν και οι σοσιαλιστές.

Ο Μάλοχ, ο οποίος ήταν θερμός υποστηρικτής του Brexit, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πριν λίγο καιρό. Ερωτηθείς από το BBC γιατί ενδιαφέρεται να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, είχε απαντήσει”: Είχα στο παρελθόν διπλωματική καριέρα, κατά την οποία βοήθησα στον περιορισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Ίσως υπάρχει άλλη μία ένωση που χρειάζεται λίγη εξημέρωση”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Τραμπ δεν ήταν υποστηρικτής της ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται ως “υπερεθνική και μη εκλεγμένη” ενώ είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας: “Ο κ. Γιούνκερ ήταν πολύ πιο κατάλληλος ως δήμαρχος κάποιας πόλης του Λουξεμβούργου και ίσως θα πρέπει να επιστρέψει εκεί”.

“Σε αυτές τις δηλώσεις, ο υποψήφιος εξέφρασε τη φιλοδοξία του να δαμάσει την ΕΕ, όπως έκανε με τη Σοβιετική Ένωση, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τη διάλυση της ΕΕ και ποντάροντας στη διάλυση του κοινού νομίσματος μέσα σε λίγους μήνες”, τονίζουν στην επιστολή το κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι φιλελεύθεροι ALDE.

Και συνεχίζουν: “Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν μεγάλη εχθρότητα σχετικά με τις αξίες που ορίζουν την ΕΕ και αν οριστεί επίσημος εκπρόσωπος των ΗΠΑ, θα έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις, οι οποίες τα τελευταία 70 χρόνια, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ήπειρό μας”.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει διορισμός πρέσβη στην ΕΕ και να λάβει την διαπίστωση ως επικεφαλής αποστολής στις Βρυξέλλες, απαιτείται, μεταξύ άλλων, έγκριση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: news247.gr