«Γραμμή» της ΝΔ σε όλα τα στελέχη: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, όχι πολιτική ανατροπή

«Γραμμή» της ΝΔ σε όλα τα στελέχη: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, όχι πολιτική ανατροπή

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν στάση και αναμονής και εκφράζουν ικανοποίηση για την πρωτιά στα exit polls. 

Στάση αναμονής κρατούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί σαφώς ικανοποίηση για το προβάδισμα στα exit polls και περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα που θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά», καθώς για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση ένα αριστερό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, ανεξάρτητα από την τελική διαφορά, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να μείνουν χαμηλά οι τόνοι, ώστε να υπάρξουν υπεύθυνες τοποθετήσεις με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Εν αναμονή του πραγματικού αποτελέσματος, μετά και την αστοχία των exit polls την προηγούμενη Κυριακή, τελούν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η γραμμή του κυβερνόντος κόμματος είναι ότι αναγωνρίζεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα αλλά δεν υπάρχει πολιτική ανατροπή.

Παραπέμπουν στα πραγματικά αποτελέσματα, σημειώνοντας πώς «η νύχτα θα είναι μακριά». Κρίσιμη παράμετρος, προφανώς, είναι και το άθροισμα των επιδόσεων ΝΔ – Ελιάς που – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – υπερβαίνει σημαντικά αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει, ωστόσο, να φανεί το τελικό εύρος που θα προκύψει από το τελικό αποτέλεσμα.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν, πάντως, πώς το τελικό συμπέρασμα θα εξαχθεί από τη συνολική εικόνα, δηλαδή όχι μονοδιάστατα από την ευρωπαϊκή κάλπη αλλά και από τις επιδόσεις των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο κυβερνόν κόμμα αναμένουν ότι οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων τους θα κερδίσουν στις περιφερειακές μάχες. Υπό την έννοια αυτή, κρίσιμη θα είναι η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής όπου «τρέχουν» στήθος με στήθος οι Γιάννης Σγουρός και Ρένα Δούρου αλλά και αυτή της Αθήνας.

Ο κ. Μάκης Βορίδης, με βάση την εικόνα των exit polls, σχολίασε ότι δεν δημιουργείται εικόνα πολιτικής ανατροπής και προσέθεσε ότι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι μία σύνθετη διεργασία που θα προκύψει από τα δεδομένα αφενός στην ευρωπαϊκή κάλπη αφετέρου δε από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη: 

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

 Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη (upd)