«Σκοντάφτει» το νομοσχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό

«Σκοντάφτει» το νομοσχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό

Πληροφορίες ότι η καθυστέρηση του οφείλεται σε ενστάσεις της τρόικας – Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας. 

Ούτε σήμερα δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό με το οποίο η κυβέρνηση ψάχνει να εξοικονομήσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έσοδα για τα Ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Χθες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν την τρόικα να επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι αρκετά μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας το σχέδιο που της απέστειλε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι τους έκαναν λόγο για «κενό» ύψους 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο κατέβηκε στα 2,5 δισ. ευρώ στη συνέχεια, με την κυβέρνηση να μην αποδέχεται το συγκεκριμένο νούμερο.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ μέσω του νομοσχεδίου θεωρείται φιλόδοξος, με τις το υπουργείο Εργασίας να παραδέχεται τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχουν ενστάσεις της τρόικας για το νομοσχέδιο. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους διοικητές των Ταμείων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατετεθεί στη Βουλή δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία κύρια σύνταξη.

Βρούτσης: «Δεν θίγονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης»

Στα 17 άρθρα του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.

Η απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού.

Η επέκταση από την 1η Δεκεμβρίου της υποχρέωσης για υποβολή ΑΠΔ των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

Ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΛΙΟΣ».

Η ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και των οι ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Η επέκταση του «εργόσημου» και σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.