Το πραγματικό success story χτίζεται στο νέο Κέντρο Πολιτισμού

Το πραγματικό success story χτίζεται στο νέο Κέντρο Πολιτισμού

To φιλόδοξο έργο του ιδρύματος Σ. Νιάρχος που συγκεντρώνει διθυραμβικά σχόλια από BBC και Associated Press (φωτογραφίες και βίντεο).

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Associated Press σε ρεπορτάζ του στις υπό ανέγερση νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Πρόκειται για ένα έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, με χορηγία 566 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρακτορείο χαρακτηρίζει ως «σπάνιο ελληνικό success story» την Εθνική Λυρική Σκηνή , καθώς όπως αναφέρει, πρόκειται για έναν οργανισμό που κατάφερε να εξορθολογίσει τα οικονομικά του ελέγχοντας τα κόστη λειτουργίας και ταυτόχρονα να διευρύνει το κοινό του με υπαίθριες παραστάσεις, μεταξύ άλλων, στο Μετρό του Συντάγματος αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.  Το Associated Press με εκτενές ρεπορτάζ και βίντεο περιδιαβαίνει από την αίθουσα του θεάτρου Ολύμπια και την όπερα Σταχτοπούτα που ανεβαίνει αυτές τις μέρες, στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρων Μιχαηλίδη και από εκεί στο σκάμμα – «θαύμα» της Αθήνας, δηλαδή στο υπό κατασκευή «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Λένια Βλαβιανού εξηγεί πως το Κέντρο Πολιτισμού μπορεί να δώσει μια ζωογόνο ώθηση στο ηθικό των Ελλήνων αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης και της πληγωμένης υπερηφάνειας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πόλος έλξης τουρισμού.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Λυρική «μεταμορφώθηκε» και από χρέος 17 εκατομμυρίων ευρώ έφτασε μέσω εξορθολογισμού σε χρέος 4,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε αυτή την κρίσιμη τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μύρων Μιχαηλίδης δηλώνει: «η Λυρική δεν έχει ομοιότητες με τη Σταχοπούτα, πέρα από το γεγονός ότι το καλό πάντα κερδίζει. Bγήκε από τα τείχη της, άγγιξε το κοινό, κοινωνικοποιήθηκε απόλυτα».

Οι περικοπές του Κράτους
Υπενθυμίζεται ότι με περικοπές των επιχορηγήσεών τους έως και αναστολή της πληρωμής των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων απειλούνται τουλάχιστον έξι νομικά πρόσωπα, με βάση τον πρόσφατο νόμο για τους δημοσιονομικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί σημείωσαν απόκλιση από τους στόχους για τα οικονομικά τους αποτελέσματα για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον Σεπτέμβριο στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.  Από τα παραπάνω, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή κατάφεραν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτές της Λυρικής, η ευθύνη ανήκει στο κράτος, που καθυστερεί να εκταμιεύσεις τις επιχορηγήσεις στους εν λόγω φορείς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ελλειμματικοί. Συγκεκριμένα στη περίπτωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η πρώτη δόση της επιχορήγησης της ΕΛΣ για το 2013 εκταμιεύτηκε με μεγάλη καθυστέρηση από το υπουργείο Πολιτισμού μέσα στον Απρίλιο του 2013, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους.

Α. Σαμαράς: «Θέλουμε την Ελλάδα της προσφοράς και της δημιουργίας»

Σχέδια των νέων εγκαταστάσεων της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (RPBW)

1/5

 

Το αφιέρωμα του BBC
Για την πορεία της Λυρικής Σκηνής, εκτενές αφιέρωμα είχε κάνει και το BBC τον Οκτώβριο. «Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, η Λυρική Σκηνή έχει πάρει τα πάνω της, κυρίως και λόγω των πρωτοβουλιών της για υπαίθριες παραστάσεις. Σε ένα χώρο προβών, οι καλλιτέχνες προθερμαίνονται για μία νέα παραγωγή, την Σταχτοπούτα του Ροσίνι», ανέφερε το ρεπορτάζ του Άντριου Μπάμφορντ για τον τέταρτο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.  «Όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, έτσι και αυτοί της λυρικής σκηνής έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς της τάξης του 25%», σημειώνει.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι όταν ρώτησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ για το πώς ήταν η κατάσταση πριν από δύο χρόνια που ανέλαβε τη θέση αυτή, του απάντησε: «Ήταν ένας εφιάλτης. Για να μιλήσω πιο προσωπικά, ήμουν καλλιτεχνικός στη συμφωνική ορχήστρα της Θεσσαλονίκης. Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή μου στη Λυρική Σκηνή, όλοι αναφώνησαν: είσαι τρελός;».

Έτσι, αυτός ο… «τρελός», αναφέρει το BBC, ανέλαβε την Λυρική Σκηνή με χρέος στα 17 εκατ. ευρώ και με κομμένη την κρατική επιχορήγηση στο μισό. «Και αυτά τα καλά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την μείωση του χρέους κατά 75% και την περικοπή δαπανών. Εντούτοις το βραβείο για αυτό από την κυβέρνηση ήταν η περικοπή της επιχορήγησης κατά τέσσερα ακόμα εκατομμύρια ευρώ, αυτόν τον χρόνο» καταλήγει το ρεπορτάζ.