Με το σταγονόμετρο η ρευστότητα της ΕΚΤ

Με το σταγονόμετρο η ρευστότητα της ΕΚΤ

Την παροχή ρευστότητας 3,3 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ.

Την ενίσχυση της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά 3,3 δισ. ευρώ, αποφάσισε τα βράδυ της Τετάρτης το ΔΣ της ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει για δύο εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εκροές καταθέσεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούσαν πως οι ανάγκες έκτακτης παροχής ρευστότητας ανέρχονταν στα 10 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό του ELA για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στα 68,3 δισ. ευρώ για διάστημα δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, αν υπάρξει ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν για το αν θα επιτρέψουν περισσότερη έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες με τις απόψεις να διίστανται, καθώς η Αθήνα βρίσκεται υπό πίεση να αποδεχθεί μία παράταση του προγράμματος βοήθειας, αναφέρει το Reuters.

«Το ερώτημα είναι το πώς τα πράγματα θα συνεχιστούν με την Ελλάδα» αναφέρει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά, υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος αυτήν την εβδομάδα»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του Reuters, ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά της κακής χρήσης της έκτακτης χρηματοδότησης σε έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, αντιτάχθηκε στην αύξηση του ορίου. Αλλά ενώ ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμμερίζονται τις επιφυλάξεις του, άλλοι επιθυμούν περισσότερο επιείκεια, αναφέρει το δημοσίευμα.