«Σταθερή κυβέρνηση» με «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» αποφάσισαν Μέρκελ-Σουλτς

«Σταθερή κυβέρνηση» με «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» αποφάσισαν Μέρκελ-Σουλτς
epa06502975 (L-R) Minister President of Bavaria Horst Seehofer of the Christian Social Union (CSU), German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) and Leader of the Social Democratic Party (SPD) Martin Schulz during a press statement following coalition talks held at the CDU headquarters Konrad-Adenauer-Haus, in Berlin, Germany, 07 February 2018. German media reports on 07 February 2018 state Horst Seehofer may according to unconfirmed reports become the new German interior minister, a position that may be expanded to include homeland affairs and construction. Martin Schulz, who is also the former president of the European Parliament, may according to unconfirmed reports become the new German foreign minister, replacing current foreign minister Sigmar Gabriel. The three German parties, conservative CDU, CSU and social democratic SPD have been conducting coalition talks to form a new government, four months after the general election in September 2017. EPA/CLEMENS BILAN

Τί δήλωσαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων που υπέγραψαν σήμερα κοινή προγραμματική συμφωνία στη Γερμανία.

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το συμβόλαιο συνασπισμού είναι το θεμέλιο της σταθερής κυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα μας και την οποία περιμένουν από εμάς πολλοί στον κόσμο». Με αυτή τη φράση η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμώντας ότι ο κόσμος και η Γερμανία ανέμεναν μια τέτοια «σταθερή» κυβέρνηση η οποία θα έβγαζε την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη από ένα αδιέξοδο που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

«Ξέρουμε ότι για να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να είναι καλή για τον λαό μας στο μέλλον, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ πρόσθεσε πως «τα σταθερά δημοσιονομικά είναι η υπογραφή της κυβέρνησής μας».

Έχοντας δίπλα της τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, η Μέρκελ δήλωσε πως το κόμμα της διεξήγαγε μια σκληρή διαπραγμάτευση στον τομέα της μετανάστευσης. «Ήταν ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια», τόνισε. «Δεν ήταν εύκολο, όμως τα καταφέραμε και εδώ να καταλήξουμε σ’ ένα καλό πακέτο μέτρων».

Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο βουλευτή του CDU στο Twitter, «Ουφ, ευτυχώς κρατήσαμε την Καγκελαρία», η Καγκελάριος ομολόγησε ότι «το θέμα του ποιος θα αναλάβει ποιο υπουργείο δεν ήταν εύκολο» και έκανε λόγο για «συμβιβασμούς επί της ουσίας και βεβαίως στην κατανομή των χαρτοφυλακίων. Έχουμε σημαντικά υπουργεία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Βεβαίως έπειτα από πολλά χρόνια που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το υπουργείο Οικονομικών και ήταν εκεί ένας αληθινός θεσμός, είναι για πολλούς δύσκολο το ότι δεν μπορούμε πλέον να στελεχώσουμε εμείς αυτό το υπουργείο. Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Τόμας Ντε Μεζιέρ, αλλά πιστεύω ότι έχουμε σημαντική δουλειά. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες έχουμε το υπουργείο Οικονομίας. Το θέμα είναι από τα υπουργεία που θα αναλάβουμε να κάνουμε το σωστό».

Σουλτς: Στροφή στη Γερμανία με ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα
«Αυτή η προγραμματική συμφωνία έχει επηρεαστεί πολύ από μας», δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς και έκανε λόγο για «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» και ειδικά για «κοινωνική αγορά εργασίας» και για καλύτερη πολιτική πρόνοιας.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προγράμματος για την Ευρώπη, σημείωσε ότι «πρόκειται για στροφή» και ευχαρίστησε τους δύο μελλοντικούς εταίρους του, ενώ προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία στα θέματα προστασίας του κλίματος, εμπορίου και μετανάστευσης.

Ο κ. Σουλτς απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματός του. «Για θέματα προσώπων θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του κόμματος», δήλωσε, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνονται και βασικά αιτήματα της νεολαίας του κόμματός του, η οποία αντιτίθεται στην συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση.

«Πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι «αποτελεί μια απομάκρυνση από το ‘συνεχίζουμε όπως πριν».