ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
Εξωτερική άποψη του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά την διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, Αθήνα, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος που καθορίζει το νέο τηλεοπτικό τοπίο παραβιάζει το Σύνταγμα.

Με απόφαση 14 υπέρ και 11 κατά η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, έπειτα από την πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το άρθρο 2 παράγραφος α του προσβαλλόμενου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλέον ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη θεωρείται άκυρος, με το τηλεοπτικό τοπίο να επιστρέφει στην πρότερη κατάσταση έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι υπερθεματιστές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που δημοπρατήθηκαν, πιθανότατα θα λάβουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν για την πρώτη δόση.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, μετά τη συνεδρίαση, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη διάσκεψη, αναφέροντας πως η διάσκεψη ήταν μυστική.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Παππά ζητά η αντιπολίτευση μετά την απόφαση του ΣτΕ

Προσωρινή άδεια και νέος νόμος
Αμέσως μετά την απόφαση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε με δήλωση της νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Επί της ουσίας, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας.

Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Διαβάστε όλη τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη εδώ

Δεν παραιτείται ο Νίκος Παππάς
Ο υπουργός επικρατείας δήλωσε μετά την απόφαση:

Είναι μια απόφαση που δικαίως δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, διότι έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης που έβαλε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας 27 χρόνων – και εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας σε συμπολίτες που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση του πόρου, σε παιδικούς σταθμούς νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα νέα ρύθμιση, που θα ισχύει από τώρα μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Δηλώνουμε ευθαρσώς πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες είναι δωρεάν, ούτε η ανομία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Ο διαγωνισμός έφερε 255 εκ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πολύ δύσκολη για την πατρίδα περίοδο. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι προφανώς δεσμευτική, είναι και άδικη και δημιουργεί και αισθήματα στον ελληνικό λαό.

Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης. Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν – και όσοι νομίζουν πως θα βάλουν φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές και δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις.

Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα.

Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν

Διαγωνισμός που έδωσε ντε φάκτο ένα τίμημα, μία αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Το τίμημα θα είναι ανάλογο και θα πρέπει να φέρει στο δημόσιο τα ίδια έσοδα.

Με βάση την απόφαση γυρίζουμε σε καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικό». Ο ομιλών δεν έχει υπογράψει το καθεστώς νόμιμης λειτουργίας που υπέγραφαν για να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων – και αυτή τη στιγμή, κανένα απ’ τα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: 

ΝΔ: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός παρωδία, επιβεβλημένη η προκήρυξη εκλογών