Στη γραμμή Μέρκελ ο Σόιμπλε για την ευρωζώνη

Στη γραμμή Μέρκελ ο Σόιμπλε για την ευρωζώνη

Δεν βλέπει αλλαγές στη πολιτική του Βερολίνου για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και φιλοδοξεί να παραμείνει στο πόστο του και στο νέο συνασπισμό, έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη πολιτική του Βερολίνου.  Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Leipziger Volkszeitung» ο Σόιμπλε τόνισε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει πιστός στην πορεία που ακολουθήθηκε τα τελευταίο δύο χρόνια για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις από αρκετά μέλη της με το επιχείρημα ότι η υπερβολική λιτότητα καταπνίγει την ανάπτυξη.

«Είμαι υπέρ της μεγαλύτερης ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αλλά πιστεύω ότι μόνο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τη συνοδεύουν θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι τα μέτρα λιτότητας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι οδυνηρά για πολλούς, αλλά πρόσθεσε ότι οι σημαντικές προσπάθειες στην Ελλάδα και την Ισπανία για παράδειγμα έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

 Σόιμπλε: «Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ»

Επανέλαβε εξάλλου ότι τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στην κρίση, αλλά θα την επιδεινώσουν.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει συμφωνία είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με τους Πρασίνους στην ανάγκη να συνεχιστεί αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως μια επιτυχημένη πορεία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ευρωζώνη μετά την παρατεταμένη ύφεση σε πολλές περιοχές της ζώνης.

SPD σε Μέρκελ: «Δώσε ένα τέλος στη λιτότητα»