Στη Βουλή σήμερα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Στη Βουλή σήμερα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Θα δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης και στην αύξηση των έμμεσων φόρων. 

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018 παρουσιάζεται στις 10:00 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον Φίλιππο Σαχινίδη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για να επεξεργαστούν τις τελικές λεπτομέρειες και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις τις τελευταίας στιγμής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Το κείμενο αναμένεται να είναι «γενικόλογο» και να περιγράφει την προσπάθεια της κυβέρνησης «να μπει μία τάξη στα οικονομικά της χώρας». Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, θα προβλέπεται νέα μείωση των κρατικών δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης -αρκετά υπουργεία θα δουν τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται- αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 2,6 δισ. ευρώ (ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά), ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι να συνεχιστούν και να διασφαλιστούν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Άνευ προηγουμένου περιστολή δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο