Άνευ προηγουμένου περιστολή δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο

Άνευ προηγουμένου περιστολή δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. 

Ακόμα μεγαλύτερο «μάζεμα» των δαπανών προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015 -2018 που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, δεσμευτικά ανώτατα όρια για τις δαπάνες των ΟΤΑ, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

Επίσης προβλέπει ότι έως το 2018 τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα προσαρμοστούν στα επίπεδα του 2013.

Οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να συγκρατηθούν στα επίπεδα του 42,1% έως το 2018, ενώ τα δημόσια έσοδα από 43,7% εφέτος αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο 41,4% το 2018.

Tο νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει επίσης επιπλέον εισπράξεις φόρων 2,6 δισ. ευρώ, κυρίως από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.

Στόχος είναι το νέο μεσοπρόθεσμο να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».

Θα προβλέπονται ακόμα πρόσθετες περικοπές δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, σε υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και γενικά σε όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη: 

Κατηγορηματικός ο Στουρνάρας: «Θα θέσουμε το ζήτημα του χρέους»

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις